Ce șanse mai are România să se apropie de zona euro în noile condiții ale crizei economice?

Data actualizării: Data publicării:
euro monede
Foto: Guliver/GettyImages

România nu mai îndeplinea, la ultimul raport de convergență, din luna iunie, niciun criteriu de aderare la moneda unică europeană. În condițiile efectelor crizei economice provocate de pandemie, acest obiectiv se îndepărtează și mai mult, a recunoscut, vineri, ministrul de finanțe Florin Cîțu.

Principalele criterii de aderare la euro se referă la stabilitatea preţurilor, soliditatea finanţelor publice, stabilitatea cursului de schimb şi convergenţa ratelor dobânzilor pe termen lung.

„Condițiile Tratatului de la Maastrich arată că România trebuie să respecte o datorie de publică de 60% pentru a intra în zona euro. Suntem departe de acest plafon. În acest an, bineînțeles, datoria publică va fluctua, sper ca în partea a doua a anului să avem o îmbunătăţire a dinamicii”, a spus, vineri seara, ministrul de finanțe anunțând rectificarea bugetară care a fost aprobată de Guvern.

În schimb, ministrul este optimist în ceea ce privește costul finanțării. „Costul finanţării a scăzut în fiecare lună pentru România, atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă. Ne-am finanțat la costuri mult mai mici decât de finanța PSD anul trecut, când avea creștere economică. Am reușit această performanță. Iar dobânzile, așa cum am promis din primul moment în care am venit la guvernare, au scăzut în piață lună de la lună, a scăzut şi inflaţia, am avut economii față de anul precedent la costurile cu dobânzile”, a declarat Florin Cîţu.

 

Editor: Luana Păvălucă

Partenerii noștri