Noi modificări: Impozitul pe dividende va fi eliminat

Data actualizării: Data publicării:
bani euro teanc shutterstock_127466858

Impozitul pe dividende, în prezent de 5%, va fi eliminat de la 1 ianuarie 2018, potrivit unui proiect de ordonanță pentru modificarea Codului Fiscal. Măsura renunțării la impozitarea dividendelor a fost anunțată de PSD încă de anul trecut și a fost inclusă în programul de guvernare, se arată în proiectul de ordonanță pregătit de Ministerul Finanțelor Publice.

Impozitul pe dividende a fost redus de la 16% la 5% începând cu 2016, nivel care a rămas și în 2017.

Eliminarea impozitului pe veniturile din dividende ar urma să aibă un impact negativ de 1,3 miliarde de lei asupra bugetului statului în 2018, la care s-ar adăuga un minus la încasări de aproximativ 100 de milioane de lei pe an din eliminarea impozitului pe dividendele distribuite persoanelor juridice române, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Plătitorii de venituri din dividende vor avea obligația de a completa și depune declarația informativă pentru fiecare beneficiar de venit.

„După alineatul (2) al articolului 132 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu următorul cuprins: (3) Plătitorii de venituri din dividende au obligația să completeze și să depună declarația informativă pentru fiecare beneficiar de venit la organul fiscal competent, până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru veniturile distribuite în anul expirat”, potrivit proiectului Ministerului Finanțelor.

Profit.ro scrie că, potrivit prevederilor legale actuale, veniturile obținute de persoanele fizice sub formă de dividende, inclusiv câștigul obținut ca urmare a deținerii de titluri de participare definite de legislația în materie la organisme de plasament colectiv se impun cu o cotă de 5% din suma acestora, impozitul fiind final.

Impozitul pe veniturile obținute din România de nerezidenți Proiectul prevede și scutirea de impozit pe venitul din dividende obținut din România de persoanele fizice nerezidente și juridice străine, rezidenți într-un stat membru al UE sau într-un stat cu care România are încheiată o convenție pentru eliminarea dublei impuneri.

Cota de impunere de 5% aplicată veniturilor din dividende se menține pentru persoanele fizice nerezidente și juridice străine, rezidente în alte jurisdicții.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri