PREVIZIUNI. Leul va rămâne stabil în 2014. Analiștii estimează un curs de 4,3 lei pentru un euro

Data publicării:
Calculator finante contabilitate bani-Mediafax Group-Gabriel Fluerariu-1

Chiar dacă leul a început anul cu stângul, analiştii se aşteaptă la o întărire a leului în 2014. Estimează un curs mediu de 4,3 lei pentru un euro.

O uşoară apreciere a leului în prima parte a anului, până în noiembrie sau când vor fi alegerile, după care o depreciere mai bruscă pe ultima parte a anului”, este previziunea analistului financiar Dragoș Cabat.

Analiștii mizează, în principal, pe o economie în creștere, anul acesta, dar și pe sprijinul Băncii Naționale.

Revenirea creșterii economice va atrage capitaluri catre România. Pe măsură ce creșterea economică își va reveni, credem că BNR va fi mai flexibilă și va permite o apreciere a cursului pentru care avem deja forțe în piață”, spune Vlad Muscalu, economist șef al unei bănci comerciale.

Banca centrală are în momentul de faă două ținte: inflația, cu care se poate lăuda că a dus-o înapoi și să o tempereze. Iar cursul de schimb, are cu ce să-l mențină stabil, rezerva internațională e deocamdată la cote înalte”, spune Cristian Păun, profesor de economie.

Comisia de Prognoză estimează însă că euro se va situa în jurul valorii de 4,45 lei, în uşoară creştere faţă de 2013. Specialiștii se așteaptă ca moneda să devină mai puternică abia din 2015.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri