Regia de Activități Nucleare vândută la fier vechi, 0.52 lei/kg

Data actualizării: Data publicării:
romag-prod

O cantitate de 270 de tone de fier vechi este vândută joi prin licitație publică de către lichidatorul judiciar.

romag-prod

Euroinsol, lichidatorul judiciar la Regiei Autonome pentru Activități Nucleare vinde joi, prin licitație publică, nu mai puțin de 270 de tone de fier vechi, foste echipamente ale regiei, după intrarea RANN în faliment, în ianuarie 2016. RAAN a fost unicul producător de apă grea din Europa.

Potrivit unui anunț al Euroinsol, prețul de pornire al licitației va fi de 0,52 lei pe kilogram , inferior celui de săptămâna trecută, când s-a cerut 0,63 lei pe kilogram.

Potrivit unei analize Zf.ro pe tema sectorului energetic din România, Compania Naţională a Uraniului, singurul producător local de uraniu, şi-a oprit producţia, iar reactoarele de la Cernavodă merg pe combustibil canadian.

În luna iunie, Remus Borza, șeful Euroinsol, spunea că devalizarea RAAN este una din principalele cauze ale falimentului societății.

”Măcar în al 12-lea ceas am venit să facem dreptate, să deferim justiției pe toți aceia care au băgat mâna până la cot în ultimii 15 ani și s-au îndestulat din averea și patrimoniul unei regii a statului român.  Chiar și în faliment putem să întreprindem acele măsuri pentru că din punct de vedere penal faptele sunt de o gravitate deosebită, ele nu se prescriu chiar așa, de pe o zi pe alta și aici vorbim de acțiuni care au prejuciciat compania de ordinul sutelor de milioane de lei șio acei oameni care fac pe lupii moraliști, care ne dau nouă sfaturi de moralitate, de integritate și de management, dar care erau implicați în trecut în acest jaf organizat de la RAAN, vor trebui să plătească.”, a declarat Remus Borza, miercuri, la Drobeta Turnu Severin.

Potrivit publicației mehedințene MH Alert, de-a lungul timpului, RAAN a fost căpușată prin firme care au făcut investiții și lucrări la prețuri supraevaluate. Spre exemplu o instalație de evacuare în șlam dens de pe platforma Romag Termo care a fost licitată la prețul de 172 milioane de lei, de către firma lui Georgică Cornu din Timișoara, ar fi ajuns să coste 341 de milioane dacă ar fi fost finalizată. Numai că nu s-a întâmplat așa, întrucât lucrarea nu s-a încheiat nici până în prezent, deși constructorul CONFORT SA a încasat ilegal, spun procurorii DNA, garanția în valoare de 23 de milioane de lei. De asemenea, corpul de control al Guvernului a descoperit că tariful de închiriere a unei schele a fost negociat la RAAN, la 0,61 lei pentru un metru pătrat pe oră, adică de 50 de ori mai mare decât pe piaţa liberă. O altă lucrare care prevedea înlocuirea unor ţevi a ajuns să coste 5,7 milioane de lei, adică 878 de lei pe metrul de ţeavă, de 4 ori mai mult decât preţurile de pe piaţă. Sunt doar câteva exemple din jafurile de la RAAN. Lichidatorul judiciar promite că în cel de-al 12-lea ceas, activele RAAN vor fi vândute la prețul pieței.

Dar nu doar RAAN se găsește în situație dificilă ci și alte mari unități energetice din România.

România este una dintre puţinele state care au plătit cu preţul bunei funcţionări a sistemului său energetic obligaţiile venite de la nivel european. Producătorii au fost sparţi în funcţie de sursă şi puşi să concureze unul cu altul, distribuţiile au fost rupte de producţie şi aşa mai departe, arată analiza Zf.ro menționată.

„Această separare se putea face mai puţin agresiv şi avem în jurul nostru exemple, CEZ (companie energetică integrată pe verticală controlată de statul ceh – n. red.). Ne-am bătut joc de o moştenire foarte valoroasă, făcută de nişte profesionişti pe care nu am ştiut să o gestionăm“, spune Carmen Neagu, director EnergoBit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri