Cum va arăta cel mai nou aeroport din România. În 4 ani s-a făcut doar pista de aterizare

Data actualizării: Data publicării:
Aeroportul din Brașov
Aeroportul din Brașov.

Conducerea Consiliului Judeţean Braşov a prezentat zilele trecute, într-o conferinţă de presă, schiţele viitorului terminal al Aeroportului care se construieşte la Ghimbav. În patru ani s-a făcut însă doar pista de aterizare.

Sursa foto: newsbv.ro

Proiectul viitorului terminal ale Aeroportului și al turnului de control au fost realizate de arhitectul brașovean Dorin Ștefan, potrivit newsbv.ro. Turnul de control respectă profilul primei hale a uzinei IAR, ulterior Tractorul. De asemenea, terminalul are ca elemente arhitectuale arcadele Bisericii Negre.

Potrivit lui Dorin Ștefan, terminalul a fost gândit ca o poartă de intrare în Țara Bârsei, unde monumentele sunt realizate sub influența stilului gotic transilvănean: „Aici, la Brașov, a fost prima întreprindere aeronautică. Conceptul arhitectural este, de fapt, o fuziune între goticul transilvănean și modernism. Am avut în vedere și hala fabricii de avioane realizată în anul 1930, hală care încă există și ar putea fi transformată în muzeu, dar și elemente moderne”.

Strucutura de rezistență a terminalului va fi realizată din grinzi de beton armat, iar acoperișul din sticlă și celule fotovoltatice, astfel încât să fie o clădire verde.

Consiliul Judeţean a făcut împrumuturi bancare pentru a finaliza aeroportul. Anul acesta se vor realiza căile de rulare, iar anul viitor – terminalul şi turnul de control. Conform graficului de lucrări, primul avion ar trebui să decoleze de la Braşov în 2020. În total, Aeroportul va costa 57 de milioane de euro.

Pista aeroportului a fost inaugurată oficial pe data de 3 octombrie 2014.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri