Problemele de la metroul bucureștean, pe masa liderilor europeni

Data actualizării: Data publicării:
metrou

În România nu există dialog social. Este concluzia la care au ajuns autorităţile europene din transporturi, după ce sindicaliştii români au scos în evidenţă problemele cu care se confruntă angajaţii din domeniu. Greva de la metrou, de exemplu, care a fost anulată înainte să înceapă i-a luat prin suprindere pe membrii Comisiei Europene, care spun că vor interveni la nivelul Executivului pentru ca dialogul social să se desfăşoare conform legii.

Delegaţia română a discutat cu liderii europeni despre nemulţumirile angajaţilor de la metrou.

Ion Rădoi, preşedinte USLM: Am ridicat aici problema legislaţiei sociale şi a Codului Muncii, asupra faptului că nu există contract colectiv de muncă la nivel naţional. Ni s-a promis din partea comisarului european că va interveni şi că ştie că în România nu funcţionează bine această legislaţie socială şi dialog social în general.

Greva generală care ar fi trebuit să aibă loc la finalul lunii noiembrie a fost un alt subbiect de discuţie. Autorităţile europene au criticat faptul că în România nu sunt respectate drepturile şi libertăţile sindicale.

Eduardo Chagas, secretar general ETF (Federația Transportatorilor Europeni): Am fost foarte suprinşi de decizia de declara ilegală greva generală chiar înainte de a fi declanşată. Acest lucru este contrar cu ce se întâmplă la nivel european. Greva este ultima soluţie, dar până atunci trebuie să fie un dialog social şi înţelegem că nu poate fi vorba despre aşa ceva la compania de metrou din Bucureşti.

Liderii europeni atrag atenţia că dacă dialogul social nu va funcţiona, economia României riscă să ajungă în colaps.

Frank Moreels, președinte ETF: Dacă ai un dialog, nu ai parte de certuri. Este important să existe discuţii şi să se găsească soluţii pentru rezolvarea problemelor. Trebuie să aveţi mai multe ocazii în care să scoateţi în evidenţă problemele angajaţilor. Să aveţi o relaţie mai apropiată cu Executivul, cu mediul de afaceri şi să încercaţi să explicaţi punctele foarte importante pentru transportatori.

Sunt şi alte probleme semnalate de oficialii europeni.

Frank Moreels, preşedinte ETF: Mulţi dintre transportatori lucrează în vestul Europei, dar nu sunt plătiţi, nu au salariul pe care ar trebui să îl primească şi în plus lucrează în condiţii foarte proaste.

În martie anul viitor Bruxelles-ul se va transforma în capitala protestelor în transporturi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri