Alegeri Bulgaria. Sondaje exit-poll: Partidul fostului premier Borisov este pe primul loc. Probleme la formarea unui nou guvern

Data publicării:
borisov
Foto: Profimedia Images

Partidul conservator al fostului premier bulgar Boiko Borisov s-a clasat pe primul loc în urma alegerilor legislative de duminică, potrivit sondajelor publicate la ieşirea de la urne, însă ar putea avea probleme în a găsi parteneri pentru a guverna, informează AFP şi Reuters.

Partidul lui Borisov este creditat cu circa 25% din voturi, fiind urmat de formaţiunea rivalului său centrist Kiril Petkov, care ar fi întrunit 19% din voturi, conform Agerpres.

Bulgarii sunt chemați duminică la urne pentru a patra oară în mai puțin de doi ani în timp ce sondajele recente arată că va fi un parlament fracturat, cu până la opt partide politice, dar în fruntea clasamentului sunt cele două partide care au făcut schimb de putere la alegerile precedente, potrivit Reuters.

Guvernul condus de Kiril Petkov, aflat în fruntea unui partid reformist, a fost înlăturat prin moţiune de cenzură în luna iunie, Executivul fiind condus în prezent de Galab Donev, consilierul preşedintelui Rumen Radev pentru demografie şi politică socială.

Bulgaria este afectată din vara lui 2020 de instabilitatea declanşată de demonstraţiile masive împotriva premierului conservator Boiko Borisov, aflat pe atunci la putere aproape permanent din 2009.

Potrivit sondajelor, partidul GERB al lui Borisov, în vârstă de 63 de ani, care a câştigat cinci alegeri din 2009 până în aprilie anul trecut, este favorit.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri