Ambasadorul R. Moldova la Moscova a fost convocat la MAE rus, după ce un angajat al Ambasadei Rusiei la Chișinău a fost expulzat

Data publicării:
Ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Lilian Darii.
Ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Lilian Darii. Foto: mfa.gov.md

Ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Lilian Darii, a fost convocat marţi la Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova, informează agenţiile de presă ruse.

Potrivit TASS, Lilian Darii a intrat în clădirea ministerului rus fără a face declarații pentru presă, relatează Agerpres.

Săptămâna trecută, secretarul de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Filip Cojocaru, a anunțat că un angajat al ambasadei ruse la Chişinău a fost declarat persona non-grata.

La rândul său, ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasneţov, a anunţat, după o deplasare la MAEIE de la Chişinău, că nu a primit un răspuns clar cu privire la această decizie.

Republica Moldova a expulzat miercurea trecută un angajat al ambasadei Federației Ruse, pe care l-a acuzat de „acțiuni incompatibile cu statutul diplomatic” faţă de poliţiştii moldoveni de frontieră de pe aeroportul din Chişinău, după ce aceștia au refuzat intrarea liderului Tatarstanului, Rustam Minnihanov, în Republica Moldova.

„Pentru acţiuni incompatibile cu statutul diplomatic, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice (1961), Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene informează că a declarat drept persoană non grata pe teritoriul ţării noastre un reprezentant al Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău, acesta fiind obligat să părăsească teritoriul Republicii Moldova”, a anunţat Ministerul de Externe.

Preşedintele Republicii Tatarstan, Rustam Minnihanov, a declarat că nu i s-a permis să intre în Republica Moldova, unde urma să participe în Găgăuzia la congresul internaţional de diplomaţie populară „Prietenia popoarelor - 2023”, organizat de unul dintre candidaţii pro-ruşi la funcţia de başcan al Găgăuziei şi considerat de autorităţile de la Chişinău un eveniment cu caracter electoral, iar prezenţa respectivului politician rus acolo un amestec în afacerile interne ale Republicii Moldova.

MAE rus a calificat refuzul Republicii Moldova a de permite intrarea în ţară a lui Minnikanov, drept un nou pas neprietenos din partea Chişinăului, potrivit unei declaraţii a purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri