Australia a desființat un „cuib” de spioni. Erau „foarte bine pregătiți” și își seduceau victimele pentru a afla informații

Data publicării:
Siluetele unor oameni care se plimbă pe stradă
Foto: Profimedia

Australia a desființat un „cuib” de spioni care opera în țară de mai mulți ani, a anunțat șeful serviciilor de informații, citat de BBC. Mike Burgess nu a identificat nicio țară aflată în spatele rețelei, dar a spus că agenții sub acoperire erau „foarte bine pregătiți”.

Grupul studia și „seducea” judecători, jurnaliști și veterani, a spus Burgess, adăugând că aceasta arată că amenințarea reprezentată de spionii străini este la un nivel maxim.

Șeful Organizației australiene de securitate și informații (ASIO) a vorbit în Parlamentul țării despre amenințările de securitate și despre o „campanie concertată” a spionilor de a se infiltra în mass-media australiene pentru a manipula relatările jurnaliștilor și a obține informații despre sursele acestora.

Un spion avea de gând să le ofere jurnaliștilor excursii cu toate cheltuielile plătite într-o țară străină, a spus Burgess. Acolo, spionii ar fi încercat să obțină informații de la aceștia.

De asemenea, Burgess a detaliat comploturile a două țări diferite de a afecta fizic rezidenți australieni, la o săptămână după ce guvernul a dezvăluit că un complot iranian, care viza un disident din Australia, a fost dejucat.

Din nou, Burgess nu a menționat numele țărilor, dar a spus că țintele erau critici ai regimurilor străine.

„Într-un caz, serviciul de informații a început să monitorizeze un activist pentru drepturile omului și a complotat pentru a atrage ținta în străinătate, unde individul putea fi „eliminat””, a spus el.

„Într-un alt caz, un spion a fost trimis să localizeze anumiți disidenți și „să se ocupe de ei””, a continuat Burgess.

Amenințarea reprezentată de serviciile de informații străine s-a înrăutățit, a spus Burgess, în special de când Australia a semnat acordul de securitate Aukus cu SUA și Marea Britanie.

„ASIO este mai ocupat decât oricând în istoria noastră de 74 de ani. Mai ocupat decât în perioada Războiului Rece, mai ocupat decât la 9/11, mai ocupat decât la apogeul califatului. Din punctul meu de vedere, pare o luptă corp la corp”, a spus oficialul australian.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri