Bebelușii mor de foame în țara aflată în pragul dezastrului. Rebelii care controlează guvernul amenință cu "surprize"

Data publicării:
o persoana tine in maini picioarele unui bebelus malnutrit
Războiul civil a afectat Yemenul, transformând țara într-una dintre cele mai grave dezastre umanitare din lume. FOTO: Profimedia Images

Războiul civil a afectat Yemenul, transformând țara într-una dintre cele mai grave dezastre umanitare din lume, dar tensiunea suplimentară cauzată de impactul regional al războiului din Gaza ar putea fi devastatoare. Militanții Houthi, care controlează cea mai mare parte a populației yemenite prin forță, frică și ajutor extern din partea Iranului, sunt acum priviți de mulți ca niște eroi. Liderii grupării avertizează cu privire la „surprize” dacă războiul din Gaza continuă, scrie Sky News.

Un văr al liderului Houthi, Mohammed al Houthi, din Yemen, a declarat pentru Sky News: „Toată lumea este cu houthi. Toți văd că suntem singurii care luptăm împotriva Israelului și ne apărăm frații și surorile din Palestina”.

În acest moment, militanții puternic înarmați și susținuți de Iran sunt cei care par să aibă puterea. Hans Grundberg, trimisul ONU pentru Yemen, a avertizat deja că situația ar putea duce Yemenul într-o nouă etapă a războiului. „Ceea ce se întâmplă la nivel regional are un impact asupra Yemenului, iar ceea ce se întâmplă în Yemen poate afecta regiunea”, a declarat el în 15 martie, la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU.

Atacurile Houthi au adunat și mai mult militanții - în timp ce comunitatea internațională pare neputincioasă în eforturile de a-i opri. Cu cât această situație persistă, cu atât discuțiile privind o pace durabilă în țară sunt mai dificile. „Cu atât de multe interese în joc, părțile în conflictul din Yemen au mai multe șanse să schimbe calculele și să modifice agenda lor de negocieri”, a spus Grundberg.

Iar liderii Houthi par să conștientizeze acest lucru. „Nu este același Yemen ca în 2015. Avem armele, pregătirea și țintele”, a spus Mohammed al Houthi, referindu-se cel mai probabil la finanțarea și muniția obținute ajutorul Iranianului. El a subliniat că atacurile asupra transporturilor maritime vor continua: „Avem propriile noastre surprize dacă nu opresc blocajul și genocidul din Gaza”.

Majoritatea yemeniților susțin drepturile palestinienilor, dar această susținere a crescut în urma operațiunii militare israeliene din Fâșia Gaza. Atacurile repetate cu rachete și drone ale militanților Houthi din noiembrie au forțat redirecționarea navelor internaționale de marfă.

Bebelușii mor de foame, în timp ce criza alimentară se adâncește

O echipă Sky News a fost la un punct de distribuire a pâinii din Aden, înființat de organizația caritabilă britanică, Action for Humanity. Familii cu copii stăteau la cozi imense pentru a primi gratuit mâncare.

„Tot mai mulți oameni suferă de lipsa alimentelor, tot mai mulți nu au apă. Va fi nevoie de mai mult decât de un ONG ca să acopere aceste lipsuri”, a declarat Shameela Islam-Zulfiqar, reprezentant al organizației. 

"Toți oamenii suferă. Trăiesc de pe o zi pe alta, unii cerșesc, vând resturi sau împrumută bani, dar e foarte greu", a declarat un bărbat.

La spitalul Al Sadaqah din Aden, medicii nu mai fac față numărului tot mai mare de copii înfometați aduși. Doar într-o singură noapte, trei bebeluși au fost internați în secția de copii malnutriți. În paturile apropiate din secția de spital, sunt doi bebeluși în stare avansată de malnutriție, pentru care medicii nu mai au nicio speranță. Mamele lor nu îi pot hrăni pentru că și ele sunt subnutrite. Tații lor nu pot câștiga suficient pentru a asigura hrana familiei. Lupta pentru salvarea copiilor cu infecții, diaree și malnutriție este cea mai grea slujbă pe care medicii au avut-o vreodată.

În Yemenul aflat în colaps economic, sistemul de sănătate se află sub o presiune enormă. Mai mult de jumătate din țară nu are acces la apă curată și se confruntă acum cu un nou focar de holeră.

Corturi pentru izolarea de urgență au fost amenajate în incinta spitalului Al Sadaqah pentru a face față afluxului de pacienți cu holeră. „Vedem oameni bolnavi venind din tot Yemenul”, spune medicul Saleh Dobahi.

Medicii sunt îngrijorați deoarece numărul tot mai mare de bolnavi sugerează că în țară sunt mai multe focare ale bolii: "Boala e provocată din cauza apei, a sărăciei, a canalizărilor. Oamenii sunt săraci în Yemen. Această tulpină nouă de holeră pare să fie mai puternică, diferită. Este foarte îngrijorătoare”.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri