Capitala Guinea-Bissau, oraș cu 400.000 de locuitori, a rămas complet fără curent pentru că nu și-a plătit factura

Data publicării:
profimedia-0535888085
Șantierul Karpoweship din Yalova (Turcia). Sursa foto: Profimedia Images

Capitala țării africane Guinea-Bissau a rămas fără energie electrică din cauza unei facturi neplătite în valoare de cel puțin 15 milioane de dolari, scrie BBC.

Orașul de peste 400.000 de locuitori a fost aruncat în beznă, iar viața cotidiană a fost grav perturbată.

Ministrul Economiei din Guinea-Bissau a recunoscut datoria și a promis că mare parte din factură o să fie plătită în 15 zile.

Karpowership este unul dintre cei mai mare operatori de centrale electrice plutitoare, iar multe state africane apelează la această companie pentru electricitate.

Compania turcă a adoptat recent o politică dură la adresa clienților rău-platnici. Luna trecută, a tăiat curentul capitalei din Sierra Leone, Freetown, din cauza unei facturi neplptite de 40 de milioane de dolari.

Karpowership a semnat un contract și cu Africa de Sud, promițând să acopere peste 5% din necesarul național.

Compania a tăiat curentul în Bissau, un oraș cu 400.000 de locuitori, marți dimineață, iar până acum energia electrică nu a revenit. Câteva spitale publice folosesc generatoare pentru operații, a declarat un jurnalist local pentru BBC.

Postul național de radio și-a oprit emisia, iar operatorii privați funcționează parțial.

Karpowership a furnizat 100% din necesarul național de curent electric în Guinea-Bissau din 2019, când a semnat un contract cu operatorul național controlat de stat.

"Din nefericire, după o perioadă lungă de neplată, centrala noastră electrică plutitoare nu a mai putut funcționa", a declarat un purtător de cuvânt al companiei pentru Reuters. "Lucrăm cu autoritățile locale pentru a rezolva problema și sperăm să reluam furnizarea cât mai curând posibil".

Ministrul Economiei din Guinea-Bissau, Suleiman Seidi, a declarat că Karpowership a acceptat să renegocieze cu guvernul pentru reluarea alimentării.

Compania turcă alimentează alte șase țări africane cu energie electrică: Ghana, Gambia, Coasta de Fildeș, Mozambic, Senegal și Sierra Leone.

Deși accesul la energie electrică a crescut în Africa Sub-Sahariană în ultimii ani, peste 50% din populația regiunii nu este conectată la rețea.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri