Video Ce spun moscoviții despre moartea lui Navalnîi: „E greu. Trebuie să continui să trăiesc în țara asta”

Data actualizării: Data publicării:
Navalnîi ținut de mâini de doi polițiști
Aleksei Navalnîi. Foto: Profimedia Images

Moartea lui Aleksei Navalnîi a provocat sentimente de tristețe, furie, dar și de indiferență și apatie printre locuitorii capitalei ruse. Moscoviții care au vrut să protesteze și să ofere un ultim omagiu pentru disidentul rus ucis în lagărul din Siberia de regimul Putin au fost opriți și arestați. Publicația independentă The Moscow Times a încercat să obțină declarații de la locuitorii Moscovei cu privire la părerea lor despre moartea opozantului.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Este o mare tragedie”, spune o rusoaică din Moscova care a cerut să-i fie ascunsă fața, de teama represaliilor regimului criminal de la Kremlin. „L-au torturat și apoi l-au ucis”, a adăugat ea sub protecția anonimatului.

Un cuplu de oameni în vârstă se arată, de asemenea, întristați de moartea disidentului

„A fost împins până la limită. E o tragedie. Ne simțim groaznic pentru ce s-a întâmplat. A fost un personaj politic important, acum abia că îl menționează la știri”

Un alt rus este vehement împotriva opozantului ucis și îl înjură când este întrebat ce crede despre moartea sa.

„Să-l ia dracu. Rusia este ultima redută a bunului simț. Nu știu ce s-a întâmplat. La știri se zice că autoritățile investighează”.

Întrebat dacă îi pare rău de moartea disidentului, el spune:

„Ca persoană, sigur că da. Ca politician, nu.”

Un alt rus pare ușor temător să ofere o opinie clară și încearcă să se mențină neutru.

„A murit în închisoare. Nu știu ce altceva pot să mai spun”.

Întrebat dacă crede că Navalnîi a fost ucis:

„Cred că a murit de unul singur. Cred că tipul era pur și simplu epuizat. A fost o prostie să o facă chiar înainte de alegerile prezidențiale.

Întrebat cine e de vină pentru moartea lui Navalnîi, el spune:

„Nu e nimeni de vină. A murit și atât. Se poate să fi fost vreo intenție criminală în ce-l privește. Nu știu, nu am fost acolo. Desigur, ar trebui să se facă o investigație”.

O altă moscovită, care a cerut, de asemenea, să-i fie ascunsă fața, spune că este întristată de moartea lui Navalnîi și îl acuză direct pe Putin de moartea acestuia.

„Sunt șocată de veste. A venit de nicăieri. Nu am mai urmărit politica în ultimul timp, având în vedere contextul de acum. Am încercat să mă deconectez un pic.

Mă simt groaznic, nu pot să cred că s-a întâmplat asta. Cred că moartea lui Navalnîi a fost plănuită. Vladimir Vladimirovici (Putin – n. red.) probabil că a încercat foarte mult.

Nimeni nu va ști adevărul acum, din păcate. Navalnîi nu se mai întoarce Dar are o echipă mare, cred că soția lui îi va continua activitatea.

Cred că vor avea succes, dar îmi pare rău de el. Transmit cele mai profunde condoleanțe soției și copiilor lui”, spune ea.

Un alt rus se declară și el „șocat” și „dezamăgit” de moartea lui Navalnîi.

„Sunt foarte trist. Sunt în stare de șoc și sunt dezamăgit. Era o persoană specială. Poate că a făcut niște greșeli, însă a avut un impact asupra vieții de aici, din Rusia.

Navalnîi spunea că avea probleme de sănătate, în ciuda autorităților penitenciare care spuneau că nu sunt informate. Felul în care l-au ținut în închisoare în mod evident i-a afectat sănătatea”.

Un alt rus se bucură de moartea disidentului și spune că are „conștiința curată” pentru că Navalnîi nu a fost „închis pentru nimic”.

„E cu un om rău mai puțin pe lume.

Puteți să explicați la ce vă referiți?

Nu, mulțumesc. Nu l-au închis pentru nimic. Conștiința mea e curată”

„Autoritățile vor anunța ce s-a întâmplat. Eu nu știu prea multe. Nu vreau să intru în prea multe detalii”, spune un alt moscovit, care se ferește să facă declarații.

Un altul spune că Navalnîi ar fi trebuit „să aibă mai multă grijă de el”.

„Cine e de vină pentru moartea lui? Era în închisoare până la urmă.

Cred că avea probleme de sănătate. În mod evident nu a avut grijă de el așa cum ar fi trebuit.

Dar se afla într-o colonie penală.

Poți să ai grijă de tine chiar și în închisoare. Nu toți prizonierii au murit în ziua aia”

O altă rusoaică spune, de asemenea, că moartea disidentului a afectat-o și îl acuză direct pe dictatorul rus de moartea acestuia. 

„Ce simți în legătură cu moartea lui Navalnîi?

Goliciune. E foarte greu. Trebuie să continui să trăiesc în țara asta.

Cine crezi că e de vină pentru moartea lui?

Putin este. Poate. Nu știu dacă a fost o încercare deliberată să-l omoare acum, dar dacă n-ar fi fost Putin, n-ar fi fost trimis la închisoare. În orice caz, o singură persoană e de vină.”

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri