China cere SUA să joace un „rol constructiv” în Orientul Mijlociu

Data publicării:
steagul chinei si al sua
China îndeamnă cu regularitate la încetarea focului în Fâşia Gaza. FOTO: Profimedia Images

China a cerut vineri Statelor Unite ale Americii să joace un „rol constructiv” în Orientul Mijlociu, la o zi după o convorbire telefonică între şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, şi omologul său american, Antony Blinken, relatează AFP, citată Agerpres.

„În seara zilei de 11 aprilie, ministrul de externe Wang Yi (...) a avut o conversaţie telefonică cu secretarul de stat Antony Blinken”, a informat Mao Ning, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez.

Şeful diplomaţiei chineze a făcut cunoscută „condamnarea fermă de către China a atacului asupra ambasadei Iranului în Siria, subliniind că securitatea instituţiilor diplomatice este inviolabilă şi suveranitatea Iranului şi Siriei trebuie respectată”.

„China va continua să joace un rol constructiv în problema Orientului Mijlociu (...) şi să contribuie la calmarea situaţiei. Partea americană, în special, ar trebui să joace şi ea un rol constructiv”, potrivit comunicatului citit de purtătorul de cuvânt în cadrul conferinţei de presă obişnuite.

China îndeamnă cu regularitate la încetarea focului în Fâşia Gaza

În dosarul israeliano-palestinian, China îndeamnă cu regularitate la încetarea focului în Fâşia Gaza, pentru a garanta siguranţa civililor.

„Această escaladare a ostilităţilor este cea mai recentă manifestare a efectului de contagiune al conflictului din Gaza şi este imperativ să se pună capăt acestui conflict cât mai curând posibil. China face apel la toate părţile în conflict să pună în aplicare în mod efectiv Rezoluţia 2728 a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, să înceteze imediat tirurile şi luptele şi să pună capăt crizei umanitare”, a spus purtătorul de cuvânt.

Rezoluţia 2728, adoptată pe 25 martie, cu abţinerea SUA, a solicitat o încetare imediată a focului în timpul lunii Ramadanului (care s-a încheiat pe 9 aprilie) şi care să ducă la o „încetare a focului de durată”, cerând în acelaşi timp - dar fără a o lega de prima cerinţă - „eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor ostaticilor” deţinuţi de Hamas.

În prezent, Israelul se pregăteşte de eventualitatea unor represalii iraniene pentru moartea unui general de rang înalt (generalul de brigadă Mohammad Reza Zahedi) şi a altor şase ofiţeri iranieni într-un atac aerian asupra consulatului iranian din Damasc la 1 aprilie. Israelul nu a revendicat acest atac, dar liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat miercuri că Israelul „trebuie să fie pedepsit şi va fi” pedepsit pentru acest atac.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri