Comerțul global ar putea fi afectat serios de prăbușirea podului din Baltimore. Expert: „Vor fi efecte în cascadă”

Data publicării:
Podul din Baltimore prăbușit în râul patapsco și cargobotul care i-a lovit pilonul
Podul Francis Scott Key din Baltimore, cu o lungime de 2,57 km, s-a prăbuşit, marţi, după ce un cargobot s-a izbit violent de acesta. FOTO: Profimedia Images

Prăbușirea podului din Baltimore, după ce un cargobot s-a izbit violent de unul dintre pilonii săi, a provocat un val de temeri cu privire la o posibilă perturbare a lanțurilor globale de aprovizionare, relatează BBC.

Oficialii spun că traficul maritim prin portul Baltimore, care anul trecut a însemnat un flux de 47 de milioane de tone de marfă din străinătate, va fi suspendat pe termen necunoscut.

Marco Forgione, expert citat de BBC, spune că suspendarea traficului în port va avea „un efect semnificativ față de lanțurile de aprovizionare globale”.

„Peste 750.000 de mașini și alte vehicule au tranzitat prin Baltimore, anul trecut. Sunt brand-uri importante americane, britanice, nipone și europene – de la General Motors, Ford, Nissan, Fiat sau Audi”, a spus el.

„În plus, Baltimore este un exportator important de gaz natural lichefiat, iar asta înseamnă consecințe pentru Marea Britanie și pentru Uniunea Europeană.

În jur de o jumătate de milion de tone de gaz natural lichefiat trec prin Baltimore în fiecare lună, așa că implicațiile dezastrului sunt semnificative și vor avea efecte în cascadă până ce se va reuși repunerea pe picioare a portului”, a adăugat Forgione.

Pe lângă traficul maritim, portul Baltimore e responsabil direct pentru aproximativ 15.000 de locuri de muncă și sprijină alte 14.000.

După accident, gigantul danez Maersk, care avea mărfuri la bordul vasului Dali, care a lovit podul, a transmis că va „renunța la operațiunile din Baltimore în viitorul apropiat”. Un număr de companii feroviare și din domeniul cărbunelui au avertizat, de asemenea, că vor exita perturbări pentru clienții lor.

Secretarul american al transporturilor, Pete Buttigieg, a declarat într-o confeirnță de presă că „nu există îndoială că dezastrul va avea un impact prelungit în ce privește lanțurile de aprovizionare”.

„E prea devreme să oferim estimări cu privire la de ce va fi nevoie pentru a curăța canalul și pentru a redeschide portul”, a continuat el.

Președintele Biden a spus că guvernul federal american „va muta cerul și pământul pentru a redeschide portul și pentru a reconstrui podul cât de repede posibil”.

Vasul Dali, un cargobot sub pavilion singaporez a lovit, marți dimineață, unul dintre pilonii de rezistență ai podului Francis Scott Key, care leagă orașul Baltimore de portul său.

Portul din Baltimore este cel mai important din SUA în domeniul comerțului cu autovehicule și al nouălea cel mai important port din țară.

Șase oameni rămân dispăruți, iar autoritățile cred că ei au murit. Căutările vor reîncepe de miercuri.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri