Erdogan l-a sunat pe Macron să-l felicite pentru victorie la aproape două săptămâni de la alegeri

Data publicării:
Președintele Franței, Emmanuel Macron și președintele Turicei, Recep Tayyip Erdogan.
Președintele Franței, Emmanuel Macron și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Foto: Profimedia Images

Recep Erdogan l-a sunat, joi, pe Emmanuel Macron pentru a-l felicita pentru victoria sa în alegerile prezidențiale care au avut loc acum aproape două săptămâni și pentru a discuta „măsuri de îmbunătățire a relațiilor turco-franceze”.

A fost primul apel telefonic între cei doi lideri de la victoria lui Emmanuel Macron în 24 aprilie în faţa candidatei de extremă dreapta, Marine Le Pen. Cei doi lideri au discutat despre unele „măsuri de îmbunătăţire a relaţiilor turco-franceze”, precum şi despre războiul dintre Rusia şi Ucraina, a subliniat preşedinţia turcă.

Franța și Turcia încearcă de mai bine de un an să îşi îmbunătățească relaţiile bilaterale, afectate de o serie de dispute. Franţa şi Turcia s-au plasat pe poziţii antagonice la NATO în mai multe subiecte, în special în ce priveşte Mediterana de est, unde Parisul a susţinut Atena în faţa ambiţiilor Ankarei în problema hidrocarburilor şi care a fost scena unui incident între o navă turcă şi una franceză, în iunie 2020.

Macron și Erdogan au avut o relație tensionată de-a lungul timpul, cu episoade conflictuale care au degenerat în insulte rostite de președintele turc la adresa celui francez – tot în 2020, Erdogan a spus că Macron are „tulburări de sănătate mintală” și l-a acuzat că duce „o campanie de ură” împotriva Islamului.

Săptămâna trecută, preşedintele turc a afirmat, în faţa presei turce, că înfrângerea lui Marine Le Pen este o „victorie împotriva extremismului”. Candidata învinsă a propus în special interzicerea purtării vălului în spaţiul public.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri