Finlanda trece de la amenințări la fapte și închide patru puncte de trecere a frontierei cu Rusia

Data publicării:
premierul Finlandei cu steagul ue în spate
În această săptămână, zeci de solicitanți de azil din țări precum Irak, Yemen, Somalia și Siria au sosit în fiecare zi prin Rusia. Foto: Petteri Orpo / Sursa foto: Profimedia Images

După ce președintele finlandez a acuzat Rusia de război hibrid prin trimiterea de „solicitanți de azil” la graniță și a promis că va lua „măsuri clare”, Finlanda trece la fapte. Premierul Petteri Orpo a anunțat joi că patru din cele nouă puncte de trecere de la granița cu Rusia se vor închide sâmbătă pentru a opri fluxul de migranți către națiunea nordică, informează Reuters.

Președintele Finlandei a declarat miercuri că o creștere a numărului de solicitanți de azil care sosesc la granița de est a țării pare a fi o răzbunare a Rusiei pentru cooperarea Finlandei în apărare cu Statele Unite.

Finlanda, care este în Uniunea Europeană și a cărei aderare la NATO, la începutul acestui an, a înfuriat Moscova, are o graniță de 1.340 km cu Rusia, care servește și drept graniță externă a UE.

Cele patru puncte de trecere care vor fi închise sunt toate în sud-estul Finlandei și, în mod normal, sunt cele mai aglomerate puncte de călătorie între cele două țări.

„Guvernul a decis astăzi că Finlanda va închide unele puncte de trecere a frontierei de est. Frontiera de est pentru acea parte se va închide în noaptea dintre vineri și sâmbătă”, a declarat Orpo într-o conferință de presă.

În această săptămână, zeci de solicitanți de azil din țări precum Irak, Yemen, Somalia și Siria au sosit în fiecare zi prin Rusia, au spus polițiștii de frontieră finlandezi, în creștere de la mai puțin de unul pe zi, în medie, la începutul toamnei.

Numărul acumulat de sosiri din septembrie este acum de 280 de solicitanți de azil, a declarat joi Autoritatea de Grăniceri.

Solicitanții de azil care sosesc prin Rusia vor putea, începând de sâmbătă, să își prezinte cererile doar la două puncte de trecere a frontierei de nord, a spus guvernul.

Aproximativ 3.000 de oameni folosesc punctele de trecere a frontierei din sud-estul Finlandei în fiecare zi. Orpo a spus că a înțeles că închiderile vor îngreuna viața de zi cu zi pentru oamenii cărora li se permite să călătorească între Finlanda și Rusia.

Finlanda a spus că va reveni asupra deciziei dacă sosirile de azil se vor încheia.

„Mesajul nostru este puternic, dorim ca acest fenomen să se încheie, astfel încât să putem continua traficul de frontieră așa cum am făcut până acum”, a spus el.

În afară de Finlanda, Rusia împărtășește și o graniță în Arctica cu Norvegia, unde peste 1.200 de solicitanți de azil, majoritatea sirieni, au sosit în timpul unui aflux brusc în 2015.

Numărul sosirilor din Rusia în Norvegia a fost „scăzut” în toamnă și până acum în noiembrie, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al districtului local de poliție Finnmark, refuzând să ofere detalii suplimentare.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri