Galerie Foto Cea mai mică frontieră națională din lume are doar 85 de metri lungime

Data actualizării: Data publicării:
mica peninsula
Teritoriul spaniol Peñón de Vélez de la Gomera este despărțit de Maroc de o frontieră de doar 85 de metri FOTO: Profimedia Images

Peñón de Vélez de la Gomera, o mică stâncă din nordul Africii, cucerită de Spania în 1564, deține recordul pentru cea mai mică graniță națională din lume, măsurând doar 85 de metri lungime.

Spania are aproape 2.000 de kilometri de granițe terestre cu Portugalia și Franța, dar are și granițe mult mai mici cu țări precum Andorra, Regatul Unit (Gibraltar) și Maroc. Cu aceasta din urmă, Spania împarte cea mai mică graniță terestră din lume, o porțiune de pământ lungă de 85 de metri care leagă o stâncă de aproximativ 19.000 de metri pătrați de coasta marocană, potrivit 20minutos.es.

Teritoriul spaniol Peñón de Vélez de la Gomera este despărțit de Maroc de o frontieră de doar 85 de metri FOTO: Profimedia Images
Teritoriul spaniol Peñón de Vélez de la Gomera este despărțit de Maroc de o frontieră de doar 85 de metri FOTO: Profimedia Images


Peñón de Vélez de la Gomera este teritoriu spaniol din 1564, când a fost cucerit de amiralul Pedro de Estopiñán și, deși Marocul l-a revendicat în mod repetat, Spania nu a fost niciodată de acord să returneze teritoriul pe care a avut întotdeauna trupe staționate, pentru a-și impune dominația.

Peñón de Vélez de la Gomera este unul dintre așa-numitele „locuri de suveranitate” pe care Spania le are în Africa de Nord, alături de Ceuta, Melilla, Peñón de Alhucemas, Insulele Chafarinas și Isla de Perejil. Statutul său juridic este cel al teritoriilor neautonome aflate sub administrație spaniolă.

Interesant este că această stâncă aridă a fost insulă până în 1934, când un cutremur a creat un mic istm și a transformat insula în peninsulă. Această graniță terestră a fost recunoscută oficial ca fiind cea mai mică din lume.

Peñón de Vélez de la Gomera este în prezent locuită doar de militari spanioli însărcinați cu supravegherea și apărarea. Soldații sunt înlocuiți în fiecare lună și locuiesc în case modeste, fără apă curentă sau electricitate. Ei sunt aprovizionați exclusiv de navele marinei spaniole care aduc toate cele necesare.

Peñón de Vélez de la Gomera este ultimul teritoriu spaniol care a suferit o invazie de către agenții unei puteri străine. În 2012, un grup de șapte persoane aparținând unei organizații cunoscute sub numele de Comitetul de Coordonare pentru Eliberarea Ceuta și Melilla s-a furișat pe stâncă și a înlocuit steagul Spaniei cu cel marocan. Invazia a durat doar câteva minute, până când trupele spaniole au dat jos steagul străin și i-au arestat făptașii. Deși incidentul este mai mult amuzant, din punct de vedere tehnic este o invazie autentică.

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri