Franța a distrus 27 de milioane de monede pentru că UE i-a spus că stelele de pe steag nu erau desenate cum trebuie

Data actualizării: Data publicării:
eurocenti
Designul noilor monede propuse de guvernul francez și validate de Comisie este încă secret și urmează să fie dezvăluit până în primăvară. Foto: Shutterstock

Franța a fost nevoită să distrugă și apoi să refacă 27 de milioane de monede pentru că nu a cerut aprobarea Uniunii Europene pentru designul lor, iar apoi a fost informată că acestea nu sunt conforme, relatează Politico.

Monnaie de Paris, monetăria țării, a produs monedele de 10, 20 și 50 de cenți cu un nou model în noiembrie, dar a descoperit ulterior că modul în care au fost reprezentate stelele drapelului UE nu era conform cu cerințele foarte precise ale Comisiei Europene.

În conformitate cu legislația UE, țările pot schimba designul feței „naționale” a monedelor euro la fiecare 15 ani, dar au nevoie de acordul Comisiei, precum și al celorlalte guverne din zona euro, care trebuie să fie informate și au la dispoziție șapte zile pentru a ridica obiecții.

Franța a contactat informal Comisia Europeană în noiembrie, înainte de a adresa o cerere oficială de aprobare a designului, dar monetăria franceză a mers mai departe fără să aștepte acordul UE.

Ea a primit apoi un avertisment informal din partea Comisiei în care se sublinia că noul design nu era în conformitate cu normele UE, potrivit unui oficial al Ministerului francez al Economiei care are cunoștință directă de acest dosar și care a vorbit cu Politico sub rezerva anonimatului.

Un purtător de cuvânt al Executivului comunitar a refuzat să comenteze schimburile informale anterioare cu Franța, dar a confirmat că trezoreria franceză a prezentat în mod oficial, pe 12 decembrie, proiectul corectat, care a primit aprobarea din partea UE pe data de 21 decembrie.

Noile monede urmau să fie prezentate în timpul unei vizite a ministrului francez al economiei și finanțelor, Bruno Le Maire, la prestigiosul sediu din Paris al monetăriei. În mod surprinzător, acest lucru nu s-a mai întâmplat.

Acum, a început un joc al reproșurilor între Monnaie de Paris și guvern. Același oficial al Ministerului Economiei a subliniat că monetăria este o companie publică autonomă și nu face parte din administrația franceză. Acest lucru înseamnă că Monnaie va suporta în întregime costul reștanțării monedelor.

„Nu va exista niciun cost pentru contribuabilul francez, deoarece compania îl va absorbi în costurile sale de funcționare”, a precizat oficialul.

Informația a fost publicată pentru prima dată de publicația franceză La Lettre, care l-a citat pe șeful Monnaie, Marc Schwartz, spunând că „statul francez” este de vină pentru acest incident.

Designul noilor monede propuse de guvernul francez și validate de Comisie este încă secret și urmează să fie dezvăluit până în primăvară, a precizat Ministerul francez al Economiei.

Monnaie de Paris nu a răspuns unei solicitări din partea publicației de la Bruxelles pentru a oferi un punct de vedere.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri