Franța invită Rusia la ceremonia de aniversare a debarcării aliaților în Normandia

Data publicării:
Soldați ieșind din mare în Normandia
Debarcarea din Normandia, soldați aliați pătrund pe plajele Franței ocupate. Foto: Profimedia Images

Rusia, dar nu și președintele Vladimir Putin, va fi invitată la ceremonia franceză din iunie, pentru a marca 80 de ani de la debarcarea din Normandia din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, au declarat marți organizatorii, potrivit France24.

„Având în vedere circumstanțele, președintele Putin nu va fi invitat”, a spus comitetul de organizare al Misiunii de Eliberare, referindu-se la „ războiul de agresiune” al Rusiei în Ucraina.

„Rusia va fi totuși invitată... să onoreze importanța angajamentului și sacrificiilor popoarelor sovietice, precum și contribuția sa la victoria din 1945”, au mai precizat organizatorii.

Postul de radio francez Europe 1 a menționat că invitația va fi trimisă reprezentanților diplomatici ruși în Franța.

Uniunea Sovietică nu a participat direct la debarcarea Aliaților din 6 iunie 1944, ca parte a coaliției anti-Hitler din Normandia.

Anterior, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că Putin ar putea fi invitat să participe la summitul G20 din Brazilia dacă statele membre ajung la un consens.

Declarația lui Blinken vine după ce președintele francez Emmanuel Macron a spus că invitarea lui Putin la summit va necesita acordul tuturor celorlalți membri.

Vladimir Putin a participat la summitul G20 de anul trecut din capitala Indiei, evitând o posibilă izolare politică și orice risc de arestare conform unui mandat al Curții Penale Internaționale.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri