Germania va finanța achiziția a 180.000 de obuze pentru Ucraina, inițiativă a Cehiei. În total vor fi cumpărate 800.000

Data publicării:
Military mobility of Ukrainian soldiers in the direction of Avdiivka
Foto: Profimedia Images

Guvernul german va contribui cu 576 de milioane de euro la iniţiativa gestionată de Republica Cehă pentru achiziţionarea din afara Uniunii Europene a circa 800.000 de obuze care să fie livrate Ucrainei, informează marţi AFP, preluată de Agerpres.

Cu această sumă, „Germania va finanţa cumpărarea a 180.000 de muniţii” şi va furniza „aproape 40% din suma totală” promisă de statele europene participante la acest proiect, a precizat în urma unei solicitări a acestei agenţii de presă Ministerul german al Apărării, adăugând că muniţiile vor ajunge pe frontul ucrainean „începând din iunie”.

Republica Cehă şi-a asumat o iniţiativă pentru a gestiona o achiziţie masivă de obuze pentru armata ucraineană, aflată în criză de muniţie în războiul cu Rusia după ce UE i-a livrat doar circa 30% din cele un milion de obuze de calibrul 155 mm promise în martie anul trecut, iar ajutorul american este în continuare blocat în Congresul SUA.

Au fost astfel identificate în state din afara UE, neprecizate, surse pentru achiziţionarea a circa 500.000 de obuze de calibrul 155 mm şi a aproximativ 300.000 de obuze de calibrul 122 mm, dar mai este nevoie de asigurarea finanţării.

Premierul ceh Petr Fiala a declarat luna trecută că au fost obţinute din partea statelor care susţin Ucraina fonduri pentru numai aproximativ 300.000 din totalul celor circa 800.000 de obuze.

La rândul său, preşedintele ceh Petr Pavel a precizat că 18 state şi-au anunţat contribuţii financiare pentru această iniţiativă. Pe lângă Germania, printre ţările care au mai anunţat că vor contribui se numără şi Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Franţa, Lituania, Olanda, Norvegia şi Suedia.

Armata ucraineană se confruntă de mai multe luni cu o criză de muniţii care-i îngreunează misiunea în faţa trupelor ruse revenite în ofensivă mai numeroase şi mai bine echipate, în timp ce statele europene nu reuşesc să satisfacă în materie de ajutor militar nevoile Kievului, întrucât industria militară europeană nu este încă adaptată unui război de mare intensitate.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri