Guvernul finlandez blochează în premieră o achiziție imobiliară. Trei ruși au vrut să cumpere un imobil lângă o garnizoană strategică

Data actualizării: Data publicării:
militari din garnizoana Niinisalo finlanda
Trei ruși au încercat să cumpere un imobil situat în imediata vecinătate a unei garnizoane importante din Finlanda. Foto: Profimedia Images

Pentru prima oară, guvenul finlandez intervine în cazul unei tranzacții imobiliare și o blochează, din motive de securitate națională. Trei ruși au încercat să cumpere un azil de bătrâni aflat în imediata apropeire de Garnizoana Niinisalo. Este vorba despre un centru de pregătite unde anul trecut a avut loc exercițiul comun de antrenament finlandez - NATO Arrow 22, scrie Politico.

Ministerul finlandez al Apărării a blocat o încercare a cetățenilor ruși de a cumpăra proprietăți în statul nordic din motive de securitate națională.

În octombrie, trei cetățeni ruși au sosit în orașul de graniță Imatra și au depus actele pentru a cumpăra un fost cămin de bătrâni în afara orășelului Kankaanpää, la cinci ore de mers cu mașina în partea de sud-vest a Finlandei.

Solicitanții au bifat o căsuță în care spunea că proprietatea va fi folosită în „scopuri de agrement” și toți au lăsat ca date de contact aceeași e-mail și adresă: un bloc de apartamente suburban în al doilea oraș al Rusiei, Sankt Petersburg.

Două luni mai târziu, ministerul finlandez al Apărării a anunțat că a blocat achiziția, invocând preocupări de securitate națională.

Problema autorităților cu tranzacția a fost una simplă: clădirea se afla la o aruncătură de băț de Garnizoana Niinisalo, un centru de pregătire a armatei pentru trupele desemnate în apărarea națională și în operațiunile internaționale. În mai anul trecut, exercițiul comun de antrenament finlandez și NATO Arrow 22 — care testează pregătirea brigăzilor blindate — a fost executat din garnizoană.

Căminul de bătrâni are vedere clară asupra unor drumuri de intrare și de ieșire

Guvernul finlandez a declarat că tranzacția a fost respinsă din cauza „rolului special” pe care îl joacă orașul Kankaanpää în asigurarea apărării naționale a Finlandei

Potrivit Ministerului Apărării, este posibil ca ”proprietatea din vecinătatea Garnizoanei Niinisalo să poată fi utilizată într-o manieră care ar putea împiedica organizarea apărării naționale și apărarea integrității teritoriale”, se arată în comunicat.

Cumpărătorii ruși nu au răspuns unei solicitări de comentarii trimise prin e-mail la adresa pe care au furnizat-o în cererea lor către ministerul Apărării finlandez.

Cazul Kankaanpää arată că suspiciunile cu privire la activitatea rusă – oficială și civilă – au crescut în statele vecine, în ultima perioadă.

Dacă înainte de război, rușii au putut cumpăra diverse proprietăți în Finlanda, odată cu intensificarea agresiunii armatei ruse în Ucraina și cu activitățile aripii sale de informații GRU din ce în ce mai vizibile în Europa, achizițiile de proprietăți rusești sunt privite cu mult mai mult scepticism.

Finlanda, care are o graniță de 1.340 km cu Rusia, se consideră deosebit de vulnerabilă în fața operațiunilor ascunse rusești.

Ministerului Apărării i s-au acordat competențe în 2020 de a bloca vânzările de proprietăți către ruși și alți cetățeni din afara UE și a Spațiului Economic European, dar nu le-a folosit niciodată înainte de cazul Kankaanpää din motive de securitate națională, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

Experții spun că oficialii sunt probabil îngrijorați că azilul de bătrâni ar fi putut fi folosit ca bază pentru forțele speciale în misiuni ascunse sau, mai degrabă, ca loc de monitorizare a intrărilor și plecărilor în jurul bazei armatei.

În hotărârea sa, ministerul finlandez al apărării a declarat că potențialii cumpărători ruși ai căminului de bătrâni și-au schimbat de mai multe ori povestea despre ceea ce intenționează să folosească clădirea. Explicațiile lor „nu sunt credibile”, a spus ministerul.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri