Ungaria acceptă reformele din Justiție cerute de Comisia Europeană pentru banii din PNRR

Data actualizării: Data publicării:
Viktor Orban
Ungaria acceptă condițiile Comisiei Europene pentru a obține banii din PNRR. Foto: Profimedia Images

Ungaria a rămas singura țară din UE care nu a obținut încă acordul de la Bruxelles pentru planul de relansare post-COVID, care presupune subvenţii de 5,8 miliarde de euro. Pentru a obține validarea până la sfârșitul anului, Ungaria a ajuns la un acord cu Comisia Europeană asupra realizării unor reforme pentru întărirea independenţei justiţiei potrivit AFP. Aceasta a fost încă de la început condiția crucială a Bruxellelului pentru deblocarea planului de relansare.

Dacă Ungaria nu obține acordul de la Bruxelles până la finalul anului, 70% din fonduri s-ar pierde. Drept urmare, Budapesta "a acceptat" în cele din urmă condiţiile puse de Comisie privind reformele pentru întărirea independenţei sistemului judiciar. Ele vor trebui adoptate până în martie 2023, pentru că altfel banii nu ar fi transferaţi, a precizat AFP.

În ultimele luni, Ungaria a adoptat măsuri anticorupţie, o altă cerinţă a Bruxellesului pentru deblocarea fondurilor. De asemenea, reformele convenite prevăd ca numirile în posturile cheie ale sistemului judiciar să treacă prin Consiliul Naţional Judiciar. Totodată, guvernul ungar nu va mai avea posibilitatea să conteste decizii ale justiţiei la Curtea Constituţională, "aleasă politic", iar Curtea Supremă nu va mai putea să îi împiedice pe judecătorii ungari să consulte Curtea de Justiţie a UE.

Toate aceste măsuri vor fi evaluate de Comisie în această lună, iar decizia finală va reveni Consiliului, adică statelor membre, în decembrie.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri