În Gaza înfometată, oamenii mai trăiesc doar cu khobiza: Nici măcar în războaiele anterioare n-am mâncat așa ceva 

Data actualizării: Data publicării:
copil cu un castron gol in cap
Foametea este iminentă în Gaza. Oamenii nu găsesc nimic de mâncare. FOTO: Profimedia Images

"Postim cu stomacul gol. Suntem amețiți de foame", spun oamenii din Gaza, care nu mai au nimic de mâncare. O femeie povestește că în timp ce copiii îi cer pâine, nu le poate pune pe masă decât o plantă despre care spune că nu o mâncaseră niciodată până atunci.

Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA) a acuzat că Israelul i-a interzis oficial să livreze ajutor alimentar în nordul Fâşiei Gaza și că neagă șansa la supraviețuire a oamenilor înfometați. În replică, Israelul acuză agenția că renunțase de mult să trimită ajutoare.

În timp ce Consiliul de Securitate al ONU cere o încetare imediată a focului în Gaza pe fondul îngrijorărilor crescute cu privire la foametea din zonă, oamenii înfometați merg să culeagă khobiza, o plată pe care o văd ca fiind singura lor salvare, scrie Reuters.

"În viața noastră – nici măcar în timpul războaielor anterioare, – nu am mâncat khobiza", a povestit Maryam Al-Attar. Ea a adăugat că i se rupe inima pentru copiii ei: "Fetele mele îmi spun: "Vrem să mâncăm pâine, mamă".

"Nu găsesc o bucată de pâine pentru ele. Mă duc să adun niște khobiza. Deocamdată am găsit, dar pe viitor, ce vom face când khobiza se va termina? Unde ne ducem?", s-a plâns femeia.

Palestinienii suferă într-un moment în care ar trebui să celebreze postul Ramadan, la fel ca milioane de musulmani din întreaga lume care se bucură de mese întinse și bogate alături de familiile lor.

"Suntem mistuiți de foame. Nu avem ce mânca. Avem poftă de legume, pește și carne. Postim cu stomacul gol. Nu mai putem posti. Suntem amețiți de foame. Nu avem nimic care să ajute corpul să reziste", a spus Umm Mohamed.

Foametea este iminentă în Gaza și până în iulie s-ar putea răspândi pe tot teritoriul, avertiza în 18 martie un organism responsabil cu securitatea alimentară.

Temerile civililor cresc în contextul în care livrarea ajutoarelor alimentare este tot mai incertă, iar discuțiile între Israel și Hamas în ceea ce privește condițiile pentru încetarea focului și eliberarea ostaticilor nu au un rezultat concret.

Luni, un purtător de cuvânt al guvernului israelian a declarat că Israelul va înceta colaborarea cu Agenția ONU pentru Ajutor și Lucrări din Fâșia Gaza, cel mai mare organism care ajută zona, acuzând agenția de ajutor de perpetuare a conflictului. Israelul a susținut în ianuarie că 12 din cei 13.000 de angajați ai UNRWA din Gaza au luat parte la atacul din 7 octombrie. Acuzațiile israeliene au determinat mai multe țări donatoare să suspende finanțarea.

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri