Iranul amenință SUA și Marea Britanie și le cere să oprească „războiul” împotriva Yemenului

Data publicării:
abdollahian
Foto: Profimedia Images

Regimul de la Teheran a cerut Statelor Unite și Regatului Unit, luni, să „oprească imediat războiul împotriva Yemenului” după o serie de bombardamente ale țărilor aliate împotriva rebelilor Houthi pro-iranieni, care controlează o mare parte din teritoriul yemenit și lansează atacuri teroriste împotriva navelor comerciale din Marea Roșie de mai multe săptămâni.

„Avertizăm Statele Unite şi Regatul Unit că trebuie să oprească imediat războiul împotriva Yemenului”, a declarat ministrul de externe iranian, Hossein Amir-Abdollahian, în cursul unei conferinţe de presă cu omologul său indian, Subrahmanyam Jaishankar, la Teheran.

El a precizat că „înalţi responsabili de la Sanaa”, unde îşi au baza rebelii houthi, „ne-au declarat că, atât timp cât genocidul din Gaza va continua, ei vor împiedica trecerea navelor aparţinând regimului israelian sau a vaselor care navighează spre porturile israeliene”. Dar, a adăugat şeful diplomaţiei iraniene, aceşti responsabili „ne-au asigurat că nu vor provoca nicio perturbare a securităţii maritime” pentru alte nave.

Susţinuţi de Iran, rebelii houthi au comis în ultimele săptămâni - în semn de „solidaritate” cu palestinienii din Fâşia Gaza - numeroase atacuri cu drone şi rachete ţintind ruta prin Marea Roşie, itinerariu-cheie pentru traficul internaţional.

Ca ripostă, forţele americane şi britanice au lovit, în ultimele zile, poziţii ale rebelilor Houthi pe teritoriul Yemenului, amplificând temerile legate de o propagare regională a războiului între Israel şi Hamas. Jaishankar a exprimat „serioasa îngrijorare a comunităţii internaţionale” faţă de această situaţie, care are „un impact direct asupra intereselor energetice şi economice ale Indiei”.

În acelaşi timp, ministrul de externe iranian a declarat că SUA nu pot face apel la reţinere în timp ce susţin războiul Israelului în Fâşia Gaza, el făcând apel la o soluţie diplomatică la războiul din enclavă.

Regimul fundamentalist religios de la Teheran susţine Hamas în războiul acesteia cu Israelul și acuză SUA că sprijină ceea ce numeşte „crime israeliene în Gaza”. Amir-Abdollahian a mai transmis, de asemenea, SUA „să nu lege interesele de securitate şi naţionale ale sale de soarta lui Netanyahu, care e pe cale să cadă”.

Preşedintele Joe Biden a calificat, vineri, forţele Houthi din Yemen drept „grupare teroristă”, după ce avioane de război, nave şi submarine americane şi britanice au lansat zeci de lovituri aeriene în Yemen. Rebelii houthi au ameninţat cu „un răspuns ferm şi eficient”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri