Israelul va limita accesul la Moscheea Al-Alqsa din Ierusalim de Ramadan. Hamas denunță restricțiile „criminale”

Data actualizării: Data publicării:
Israeli forces continue to impose restrictions at Al-Aqsa Mosque in Jerusalem
La rugăciunile de vineri, armata israeliană a făcut controale amănunțite asupra credincioșilor musulmani care au venit la Moscheea Al-Aqsa. Sursa foto: Profimedia Images

Israelul va permite rugăciunile de Ramadan la Moscheea Al-Aqsa din Ierusalim în cursul lunii viitoare, dar anunță că vor fi stabilite limite „în funcție de nevoile de securitate”, a transmis luni biroul primului ministru Benjamin Netanyahu. Gruparea Hamas a denunțat restricțiile, iar consiliul islamic palestinian a cerut tuturor musulmanilor să viziteze Al-Aqsa, indiferent de restricții, conform Reuters.

Al-Aqsa, unul dintre cele mai sfinte locuri din lume pentru musulmani, se află pe vârful unui deal din orașul vechi al Ierusalimului, într-un complex venerat și de evrei ca loc al templelor lor din vremurile biblice.

Regulile cu privire la accesul la moschee au fost o sursă frecventă de fricțiuni, în special în timpul sărbătorilor, inclusiv Ramadanul, care începe anul acesta în seara zilei de duminică, 10 martie. Israelul a impus restricții și în trecut - de obicei ținând departe pe credincioșii mai tineri - spunând că acest lucru previne violența. Și la rugăciunile de vineri, armata israeliană a făcut controale amănunțite asupra credincioșilor musulmani care au venit la moschee.

Întrebat despre posibilitatea blocării accesului musulmanilor israelieni la Al-Aqsa, biroul lui Netanyahu a transmis că „primul ministru a luat o decizie echilibrată de a permite libertatea oamenilor de a se ruga, în cadrul nevoilor de securitate determinate de profesioniști”, dar nu a oferit alte detalii.

Netanyahu este presat de ambi parteneri de extremă dreaptă din coaliția sa, care doresc restricții mai dure, iar țările din regiune fac eforturi pentru a menține status quo-ul.

Ministrul Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, liderul formațiunii de extremă dreaptă Forța Evreiască, a declarat că cei care urăsc Israelul vor folosi evenimentul pentru a-și arăta sprijinul pentru conducerea Hamas și pentru a incita la violență.

„Intrarea a zeci de mii de oameni care urăsc într-o sărbătoare a victoriei pe Muntele Templului este o amenințare la adresa securității Israelului”, a spus Ben Gvir.

Consiliul Suprem Fatwa, cea mai înaltă adunare islamică palestiniană, a cerut „tuturor celor care pot ajunge la binecuvântata moschee Al-Aqsa” să o facă și „să o protejeze”.

Hamas a transmis că palestinienii ar trebui „să respingă această decizie criminală, să reziste aroganței și insolenței ocupației și să se mobilizeze pentru a rămâne fermi și neclintiți în Moscheea Al-Aqsa”.

În aprilie anul trecut, poliția israeliană s-a confruntat cu palestinienii la moschee în timpul Ramadanului. Au existat, de asemenea, tulburări violente și în 2021 și 2022.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri