Jaf șocant în Elveția. Hoții au urcat pe cabluri, pe unul din cele mai grele trasee montane, pentru a fura o cutie cu donații

Data publicării:
alpinisti se catara e via ferrata
Via ferrata este unul dintre cele mai dificile trasee montane din Elveția. Foto: viaferrata-leukerbad.ch/ Facebook

Furt la mare altitudine în Elveția: Hoții au parcurs una dintre cele mai dificile rute de alpinism din țară, urcând la 2.350 de metri și urcând pe cabluri înguste de oțel, pentru a fura o cutie cu donații, relatează BBC.

Cutia aparține unui club local de alpinism, care are grijă cel mai lung traseu de alpinism protejat din Elveția, prin trecătoarea Gemmi, deasupra satului Leukerbad.

Faptul care a provocat cel mai mare șoc în Elveția este că locul în care a avut loc jaful este accesibil doar celor mai experimentați alpiniști.

Traseul, cunoscut sub numele de via ferrata, este clasificat la nivelul 5, cel mai greu, și presupune cățărare dificilă, precum și scări de urcare fixate în peretele vertical de stâncă și parcurgerea defileurilor pe cabluri înguste de oțel.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Ce fel de oameni sunt aceştia? „Clubul de alpinism are grijă de via ferrata fără salariu, noi nu cerem nimic, iar acum cineva a furat banii donați pentru întreținerea acesteia”, a scris clubul de alpinism pe Facebook.

Cei care au descoperit furtul cred că hoții au planificat totul cu mult timp înainte.

Cutia de donații a fost găsită spartă și goală. Hoții nu erau doar alpiniști buni, dotați cu echipamentul de alpinism necesar, ci au luat cu ei unelte pentru a sparge cutia de donații „cu forță brută”, a spus clubul de alpinism.

În mod și mai uimitor, se pare că hoții și-au continuat apoi ascensiunea, cu banii furați, până în vârful Dauberhorn, la 2.941 de metri altitudine.

Încercarea de a afla exact cine a comis furtul poate fi totuși dificilă. În ultimele zile, vremea a fost perfectă pentru drumeție și au fost mulți alpinisti care au urcat pe traseul via ferrata.

Clubul de alpinism nu știe exact nici câți bani au fost furați, dar ghidul montan Richard Werlen a spus pentru BBC că ar fi probabil cel puțin 400-500 de franci elvețieni (420-520 de euro).

Elveția este încă o țară în care numerarul este folosit în mod regulat, iar elvețienii sunt mândri de munca lor voluntară pentru întreținerea traseelor de drumeții și de alpinism. O donație pentru un astfel de efort este așteptată și oferită cu plăcere de mare parte a populației.

Pentru a compensa pierderea, un binefăcător local a trimis clubului 500 de franci, a mai spus Werlen.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri