Junta din Myanmar anunță că o grațiază pe fosta lideră democrată Suu Kyi pentru cinci „delicte”

Data publicării:
protest în Myanmar
Foto: Profimedia Images

Fosta șefă a guvernului democratic din Myanmar, Aung San Suu Kyi, care a fost arestată și înlocuită de la putere de o juntă militară în 2021, a fost grațiată pentru cinci din cele 19 condamnări, relatează Reuters.

Suu Kyi se află în închisoare de când a fost eliminată de la putere de o lovitură de stat militară în februarie 2021. Ea a fost condamnată de tribunalele dictaturii militare la 33 de ani de închisoare.

Acest noi grațieri, venite de la conducerea militară a țării, ar urma să îi reducă sentința cu șase ani, a spus purtătorul de cuvânt al juntei, Zaw Min Tun.

Decizia conducerii militare a țării vine după o altă decizie de „relaxare” a sentinței fostei lidere – săptămâna trecută, ea a fost mutată din penitenciar în arest la domiciliu, în capitala Naypyitaw.

Și fostul președinte, Win Myint, arestat în același timp cu Suu Kyi, după lovitura de stat din 2021, a fost grațiat și va sta închis cu patru ani mai puțin.

Guvernul democratic al lui Suu Kyi, răsturnat de o lovitură de stat militară în 2021

În vârstă de 78 de ani, Suu Kyi a negat toate acuzațiile care i s-au adus de către dictatura militară – de la incitare la violență, la fraudă electorală sau corupție – și a depus numeroase apeluri împotriva acestora.

O sursă familiarizată cu situația din Myanmar, citată de Reuters, spune că și Suu Kyi și Win Myint vor rămâne în detenție.

Suu Kyi este fiica eroului independenței Birmaniei, Aung San, care a fondat forțele armate ale Birmaniei și a contribuit esențial la declararea independenței țării față de Imperiul Britanic, în 1947.

În 1991, Suu Kyi a câștigat premiul Nobel pentru pace pentru campania sa în favoarea democratizării țării. Până în 2010 s-a aflat în arest la domiciliu, iar în 2015 a câștigat covârșitor primele alegeri libere. După o nouă victorie în 2020, armata a dat o lovitură de stat prin care a revenit la conducerea țării.

După lovitura de stat militară au erupt proteste masive în Myanmar, însă represiunea juntei a dus la o scădere dramatică a intensității acestora de-a lungul anilor.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri