La o lună după ce a pierdut alegerile, Bolsonaro contestă rezultatul

Data publicării:
Jair Bolsonaro cu ochelari și ochii închiși
Demersul lui Bolsonaro ar putea să alimenteze noi mișcări de protest ale susținătorilor săi. Foto: Profimedia Images

Președintele în exercițiu al Braziliei, Jair Bolsonaro, a depus contestație la alegerile preziențiale pe care le-a pierdut în urmă cu o lună în fața lui Lula da Silva. Viitorul fost președinte susține că voturile de la unele aparate de vot ar trebui să fie „invalide” într-o plângere formală făcută la autoritățile electorale, relatează Reuters.

Este puțin probabil ca acuzațiile lui Bolsonaro să producă vreun efect, mai ales în condițiile în care rezultatul alegerilor fost deja confirmat și certificat de Curtea Electorală Superioară (TSE) și recunoscut deja de politicienii brazilieni și de comunitatea internațională.

Totuși, demersul lui Bolsonaro ar putea să alimenteze noi mișcări de protest ale susținătorilor săi, care refuză, în stil trumpist, să accepte rezultatul alegerilor și înfrângerea președintelui de extremă-dreaptă.

Alexandre de Moraes, judecătorul de la Curtea Supremă care conduce TSE i-a transmis lui Bolsonaro că trebuie să prezinte un audit complet al ambelor tururi ale votului de luna trecută în 24 de ore, altfel contestația va fi respinsă.

Gleisi Hoffmann, președinta Partidului Muncitorilor al lui Lula, a descris contestația lui Bolsonaro drept o șicană”.

„Fără procrastinare, iresponsabilitate, insulte la adresa instituțiilor și democrației. Alegerile s-au terminat iar Brazilia are nevoie de pace pentru a construi un viitor mai bun”, a spus ea.

Bolsonaro susține că au existat „defecțiuni ireparabilela unele aparate de vot. „Sunt semne de defecțiuni care au generat o nesiguranță care face imposibilă validarea rezultatelor generate în unele modele mai vechi ale aparatelor”. Fostul președinte susține că voturile de la aceste aparate ar trebui „invalidate”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri