Legea anti-avort din Polonia face prima victimă - o femeie de 30 de ani. Politician PiS: „Moartea e un fapt biologic”

Data publicării:
Lumânări și candele după moartea unei femei însărcinate în Polonia din cauza legilor anti-avort
Noi proteste au fost organizate după moartea femeii. Foto: Profimedia Images

Controversa politică și tensiunile sociale generate de interzicerea avortului în Polonia se accentuează din nou după moartea unei femei însărcinate care ar fi putut fi salvată dacă avortul era încă legal, relatează Politico.

O femeie de 30 de ani a murit, în septembrie, la un spital din Pszcyna, în sudul Poloniei, ca urmare a legilor anti-avort impuse de puterea politică reacționar-conservatoare de la Varșovia – cazul a apărut în public abia acum.

Femeia a fost spitalizată în a 22-a săptămână a sarcinii, după survenirea prematură a amnioreei (ruperea lichidului amniotic). Atunci, medicii au confirmat că fătul avea defecte și că erau puține șanse ca sarcina să fie dusă la capăt, însă au refuzat să întrerupă sarcina pentru a salva viața femeii, pentru că noile legi anti-avort interzic avortul în aceste circumstanțe. Ulterior, fătul a murit în timpul tratamentului, iar femeia a făcut septicemie și a murit și ea la mai puțin de 24 de ore.

A trecut deja un an de când legislația anti-avort a fost adoptată în Polonia, iar ea prevede că avortul se poate face doar în cazurile de viol, incest sau când viața femeii este pusă în pericol, cu excepția cazurilor în care fătul suferă de defecte.

Vestea acestui deces vine într-o perioadă extrem de delicată politic în Polonia. Recent, o inițiativă cetățească promovată de o organizație anti-avort susține impunerea de pedepse aspre pentru avort și a fost acceptată de președinta parlamentului.

Propunerea prevede pedepse între cinci și 25 de ani și, în unele situații, închisoare pe viață pentru avort. Mai mult, noua propunere elimină și excepțiile care există în acest moment în lege.

Femeia trimisese mesaje familiei și prietenilor în perioada în care a fost internată, în care le spunea că doctorii au decis să aștepte înainte să acționeze, de teama că ar putea fi inculpați în cazul în care încearcă să salveze viața femeii printr-un avort.

Spitalul a transmis, ulterior, că „singurul factor” pe care medicii l-au avut în vedere au fost siguranța mamei și fătului și că decizia de a nu întrerupe sarcina „este o altă problemă” – „în acest moment ar trebui accentuat doar că deciziile medicale s-au luat cu respectarea prevederilor legale și standardelor de conduită care sunt în vigoare în Polonia”.

Reacția unui politician din partidul de guvernământ: „Moartea este o realitate biologică”

Decizia de anul trecut de a impune interdicția asupra avortului a provocat proteste masive în toată țara. Tensiunile sociale de atunci s-au reactivat acum, în urma apariției în presă a acestui caz.

Opoziția și organizațiile pentru drepturile femeilor spun că moartea femeii este rezultatul direct al climatului de teamă care există acum în spitale și că medicilor le este teamă să acționeze pentru a nu fi trași la răspundere pe baza legilor draconice anti-avort.

„Medicii au așteptat până ce fătul a murit pentru a acționa și a o salva pe femeie. Au așteptat și au privit până ce inima fătului s-a oprit și au ignorat că și femeia avea o inimă care bătea”, a transmis Aborcyjny DreamTeam, o organizație civică care susține dreptul femeilor la avort.

Irene Donadio, o activistă pentru dreptul la avort, a comparat cazul cu cel al Savitei Halappanavar, care a murit în 2012 tot pentru că nu i-a fost întreruptă sarcina, deși îi pusese viața în pericol. Ulterior, legile anti-avort din Irlanda au fost schimbate în urma acestui caz.

„Cât de gravă trebuie să fie starea unei femei înainte ca doctorii să acționeze fără să le fie frică de închisoare? Un pacient nu trebuie să fie niciodată pe mâna unui medic căruia îi e frică de închisoare”, a spus Donadio.

Parlamentara europeană poloneză, Sylwia Spurek spune că legea anti-avort a avut un „un efect înfiorător” asupra medicilor – „cazul arată cât de mult sunt puse în pericol femeile din Polonia. Astăzi avem opresiune instituțională a femeilor în Polonia”.

Barbara Nowacka, parlamentară de opoziție din Polonia a criticat „efectul paralizant al unei legi crude, fără inimă și fără speranțe, care pune viața unui făt fără șanse de supraviețuire deasupra celei ale unei femei, deasupra fericirii, planurilor și viselor ei”.

Politicienii partidului de guvernământ polonez spun, însă, că moartea femeii a fost rezultatul unei erori medicale și că moartea este un „fapt biologic”:

„Faptul că oamenii mor este o realitate biologică. Există și erori medicale, unii oameni sunt bolnavi, iar uneori, din păcate, femeile mor în timpul nașterii”, spune Marek Suski, politician PiS.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri