Macron cere ca Uniunea Europeană să se implice pentru oprirea imigrației ilegale, după tragedia din Canalul Mânecii

Data actualizării: Data publicării:
Emmanuel Macron gesticulează cu arătătorul
Emmanuel Macron. Foto: Profimedia Images

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a cerut mai multă cooperare europeană pentru prevenirea imigrației ilegale după tragedia din Canalul Mânecii, unde 27 de migranți au murit înecați în timp ce încercau să ajungă din Franța în Regatul Unit, relatează Euronews.

„Când aceste femei și acești bărbați ajung pe plajele Canlului Mânecii, este deja prea târziu. Trebuie să îi împuternicim pe partenerii noștri și să consolidăm cooperarea cu Belgia, Țările de Jos, Germania, dar și cu britanicii și cu Comisia”, a spus Macron.

Macron a vorbit la telefon cu Boris Johnson, legat de tragedie, iar cei doi lideri au stabilit că vor accentua cooperarea pentru a-i opri pe traficanții de migranți care organizează treceri ilegale ale Canalului Mânecii.

Franța a invitat miniștri din Belgia, Germania, Olanda, Regat, dar și reprezentanți ai Comisiei la o întâlnire la Calais, duminică.

Accidentul de miercuri a dus la cel mai mare număr de decese într-o încercare de trecere ilegală a Canalului, conform Organizației Internaționale a Migrației. Vine în situația în care un număr record de migranți au încercat să treacă din Franța în UK pe parcursul acestui an.

Cinci traficanți au fost arestați după tragedie

Pescarii au anunțat că au descoperit cadavre plutind în apă, miercuri. Autoritatea maritimă regională, care coordonează operațiunile de salvare, a anunțat că 27 de cadavre au fost descoperite, în timp ce două persoane au supraviețuit, iar alte patru erau încă dispărute.

Cinci traficanți suspectați că sunt responsabili de tragedie au fost arestați, iar doi au apărut deja în fața unei instanțe, miercuri. Procurorul din Dunkerque a declarat anterior că investigația a fost deschisă pentru acuzații de „ajutor dat în vederea trecerii ilegale a frontierei” și omor calificat.

Până acum, în acest an, alte trei persoane s-au înecat în Canalul Mânecii în încercarea de a trece în Regat, iar aproximativ 22.000 de migranți au ajuns pe cealaltă parte a Canalului, mai mult decât dublu față de 2020.

Canalul Mânecii este una dintre cele mai aglomerate căi maritime din lume şi curenţii sunt puternici. Bărci gonflabile supraîncărcate riscă deseori să se scufunde.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri