19 pisici au primit de la președintele Mexicului, prin lege, hrană și îngrijiri pe viață, plus acces nelimitat în palatul prezidențial

Data publicării:
close-up village cat, stray cat cute, gray white domestic cat,
Pisicile de la palatul prezidențial au intrat în istorie după ce guvernul preşedintelui mexican Andrés Manuel López Obrador le-a declarat "active fixe vii". Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

19 pisici pot da târcoale nestingherit prin grădinile palatului prezidențial, pot pândi porumbeii şi pot chiar participa la conferințele de presă televizate. Felinele au libertate totală în Palatul Naţional din Mexic, după ce guvernul, la cererea președintelui Andrés Manuel López Obrador, le-a declarat "active fixe vii".

"Au acces în toate zonele palatului, aşa că asistă la întâlniri, interviuri şi se plimbă pe la camerele de filmat", a declarat Jesús Arias, medicul veterinar al palatului prezidențial, scrie News.ro

Acum, pisicile de la palat au intrat în istorie după ce guvernul preşedintelui mexican Andrés Manuel López Obrador le-a declarat "active fixe vii", fiind primele animale din Mexic care au primit acest titlu.

Termenul de "active fixe" se aplică de obicei în cazul clădirilor şi mobilierului, dar aplicându-l pisicilor, guvernul lui López Obrador a obligat Trezoreria ţării să le ofere hrană şi să le îngrijească pentru tot restul vieţii, chiar şi după ce liderul va părăsi funcţia în octombrie.

"Pisicile sunt acum un simbol al Palatului Naţional. La fel cum înţelegem această lume, nu aş înţelege Palatul Naţional fără prezenţa acestor pisici", a declarat Adriana Castillo Román, director general al Palatului Naţional şi al Conservatorului Patrimoniului Cultural. "Trebuie să ne asigurăm că pisicile sunt îngrijite".

Amplasat în inima Ciudad de Mexico, palatul prezidenţial a fost mult timp sediul puterii executive a Mexicului. Acum, reşedinţa lui López Obrador, este construit pe fostul palat al împăratului indigen Moctezuma. În mod ironic, vechea cultură aztecă a lui Moctezuma nu onora pisicile, ci câinii fără păr cunoscuţi sub numele de Xoloitzcuintle, care erau chiar îngropaţi împreună cu stăpânii lor.

Însă acum, López Obrador este însoţit de Bowie, Bellof, Nube, Coco, Yema, Ollin, Balam şi alţii, care par să-şi fi găsit o casă perfectă în clădire. López Obrador însuşi a declarat că pisicile "domină" palatul şi adesea se plimbă în faţa lui în timpul ceremoniilor oficiale.

Unele dintre ele poartă nume de artişti, cum ar fi un tabby portocaliu "Bowie", numit după starul rock David Bowie, care a vizitat palatul în 1997 pentru a vedea celebra pictură murală a pictorului mexican Diego Rivera. Alţii sunt numiţi după roci indigene sau după cuvinte din vechea limbă aztecă din regiune, cum ar fi Ollin, care înseamnă "mişcare".

Personalul spune că îşi aminteşte de pisicile fără stăpân care trăiau printre cactuşii şi tufişurile dese din grădini încă de acum 50 de ani.

Dar nu este clar când au apărut pentru prima dată sau cum au ajuns în clădire. În timp ce 19 dintre ele locuiesc în clădire permanent, multe altele vin şi pleacă, iar personalul suspectează că noaptea se strecoară pe sub o mică fisură din poarta palatului.

O pisică pe nume Zeus, care a murit între timp, a devenit chiar faimoasă în luna iulie, când s-a strecurat în conferinţa de presă de dimineaţă a preşedintelui. Pisica gri a stat în faţa camerelor de luat vederi şi s-a plimbat printre reporteri până când personalul palatului a fost nevoit să o ia în braţe.

Când López Obrador a preluat prima dată mandatul în 2018, Castillo a spus că animalele de companie de la palat erau hrănite în linişte de către angajaţi.

"Unii angajaţi cărora le plac pisicile le aduceau resturi de mâncare de acasă şi, din când în când, conserve sau orez şi supă", a declarat Castillo.

Angajaţii palatului au colaborat cu veterinari de la Universitatea Naţională Autonomă din Mexic pentru a vaccina, steriliza şi implanta cipuri pisicilor şi pentru a le construi mici căsuţe pentru pisici şi staţii de hrănire în grădină. De asemenea, l-au angajat pe Arias pentru a avea grijă de ele în mod permanent şi pentru a le oferi o viaţă bună.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri