Pericolul invizibil care omoară felinele de pe „insula pisicilor”. Boala este extrem de infecțioasă și nu există remediu

Deutsche Welle Data publicării:
Două pisici prietene.
Foto: Profimedia

Cipru este renumit pentru țărmurile aurii, ruinele antice și sutele de mii de pisici. Dar numărul animalelor a scăzut rapid de la începutul anului trecut. O tulpină extrem de infecțioasă a unui coronavirus felin s-a răspândit pe insulă, ucigând mii de pisici. Veterinarii și proprietarii de animale de companie sunt în alertă pentru că nu există niciun remediu. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vineri la ora 22:30 și în reluare sâmbătă, de la ora 19:30.

Marina Evriviadou și-a dus pisicile la veterinar mai des decât de obicei. În țara ei natală, Cipru, un pericol invizibil a făcut ravagii în rândul animalelor ei de companie. Peritonita infecțioasă felină, pe scurt PIF, este un coronavirus felin mutant. Una dintre pisicile lui Evrivadou a murit din cauza infecției.

Marina Evriviadou, activistă pentru drepturile animalelor: Știam că suferă. Moartea era iminentă. Așa că am ajutat-o pe parcurs. Cunosc oameni care și-au pierdut jumătate dintre pisici din cauza PIF.

Primele simptome sunt febra și pierderea poftei de mâncare. Chiar și ceea ce era cândva mâncarea lor preferată nu le mai tentează pe pisicile infectate. Medicii veterinari din Cipru au observat, de asemenea, că animalele au probleme cu ochii.

Eva Georgiadi, medic veterinar: S-ar putea să nu aibă energie. E un semn pe care îl poți vedea ușor. Și, în plus, puteți verifica dacă există un chist, ceea ce înseamnă un abdomen umflat. Asta are pisica aceasta. E din cauza acumulării de lichid în abdomen.

Orașul de coastă Limassol. Aici puteți vedea de ce Cipru este numit „insula pisicilor”. E plin de feline. Oamenii din Cipru iubesc aceste animale - și mulți au grijă de ele. Nu sunt alungate nici din restaurante. Cei mai mulți oameni nu se tem de infecții, chiar și după numărul mare de cazuri raportate.

-Nu a existat nicio plângere din partea clienților cu privire la pisici. Cum ar fi că au luat o boală sau ceva de genul acesta. Da, înțeleg, unora nu le plac, dar...

Marina Evriviadou se ocupă de ani buni de pisicile de pe stradă, în orașul său natal, Limassol. În prezent, ea își împarte casa cu 18 feline. Anul trecut, când tot mai multe pisici au căzut victime ale peritonitei infecțioase, ea și alți activiști pentru drepturile animalelor au cerut ca statul să predea stocurile de medicamente pentru tratarea COVID.

Marina Evriviadou, activistă pentru drepturile animalelor: Farmacia guvernamentală ne-a spus cumva: Nu, sunt pentru oameni. Dar noi le-am răspuns: Da, dar nu le folosiți, vor expira în curând, dați-ni-le pentru pisici. Ei refuzau, iar apoi asociația pentru veterinari și serviciile veterinare încercau să convingă guvernul să ne dea medicamentul, pentru că epidemia se extindea și ajungeam la sute de cazuri de pisici moarte.

Se spune că mii de pisici au murit din cauza acestei boli. Acum, se pare că situația este sub control. Însă experții din Cipru primesc întrebări din străinătate: Ar putea mutația să fie periculoasă și pentru oameni? Ar putea aduce turiștii virusul în țările lor de origine?

Demetris Epaminondas, Autoritatea Veterinară: Coronavirusul felin a provocat o mutație care poate fi transmisă de la o pisică la alta. Nu și de la pisică la câine. De la pisică la pisică. Există o îngrijorare în cazul în care vom avea un focar în altă țară. Dar nu am văzut așa ceva până acum. Și știm cu siguranță că au existat pisici care au ieșit din Cipru spre Germania, Olanda și alte țări.

Între timp, un caz de peritonită infecțioasă felină a fost înregistrat în Marea Britanie. Deocamdată, Marina Evriviadou preferă să-și țină pisicile în casă. Și asta pentru că populația de feline de pe străzile din Limassol nu poate fi monitorizată în mod adecvat.

Marina Evriviadou, activistă pentru drepturile animalelor: La fel ca și în cazul COVID-ului uman, există o șansă ca și COVID-ul felin să sufere mutații și să apară o nouă epidemie, poate peste cinci ani. Cine știe?

Evriviadou nu-și poate vaccina pisicile împotriva PIF, pentru că un astfel de vaccin nu există încă. Mai mult, animalele se pot reinfecta - din nou și din nou.

Oamenii de știință din mai multe țări cercetează acum modalități de combatere a coronavirusului felin mortal, pentru ca Cipru să poată continua să se numească „insula pisicilor”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri