Brazilia a instituit stare de urgență în Rio de Janeiro și Sao Paulo, principalele focare de COVID-19

Data publicării:
Viral infection concept. Floating virus.
FOTO: Getty Images

Încă trei state au decretat stare de urgență ca urmare a epidemiei de coronavirus. În Europa este vorba despre Republica Moldova și Bosnia. În America Latină, autorităţile braziliene au instituit marţi stare de urgenţă în statul Rio de Janeiro şi în oraşul Sao Paulo, principalele două focare de contaminare cu coronavirus.

Brazilia

Autorităţile braziliene au instituit marţi stare de urgenţă în statul Rio de Janeiro şi în oraşul Sao Paulo, principalele două focare din Brazilia de contaminare cu coronavirus, fiind impuse restricţii care afectează restaurantele şi transportul public, relatează AFP.

Deşi în Brazilia nu a fost raportat încă niciun deces, numeroase restricţii, valabile pentru o durată iniţială de 15 zile, au fost publicate marţi în Monitorul Oficial.

Printre ele se numără închiderea unor locuri turistice emblematice, cum ar fi Pao de Açúcar sau statuia Cristos Mântuitorul de pe muntele Corcovado din Rio de Janeiro.

Republica Moldova

Parlamentul de la Chişinău a votat marţi declararea stării de urgenţă pe teritoriul Republicii Moldova pe termen de 60 de zile, ca urmare a epidemiei de coronavirus, informează canalele media moldovene, potrivit Agerpres.

Potrivit documentului aprobat la propunerea guvernului, măsura intră în vigoare în data adoptării şi este valabilă până la 15 mai 2020.

Prezentând proiectul în plenul parlamentului, premierul Ion Chicu a explicat că măsura este necesară pentru eventuale acţiuni extreme ale autorităţilor în contextul răspândirii epidemiei de coronavirus. "Va trebui să luam decizii şi mai radicale dacă situaţia va evolua ca în unele state din UE", a declarat Ion Chicu.

Opoziţia a criticat atât lipsa unor acţiuni concrete pe care să le aibă în vedere guvernul, cât şi perioada prea mare - de 60 de zile, faţă de 30 de zile, cum se practică în alte state şi cum prevedea iniţial proiectul propus de guvern, notează Radio Chişinău. În opinia reprezentanţilor opoziţiei, termenul prea mare al acestei perioade ar putea conduce la abuzuri din partea autorităţilor, conform postului de radio citat.

Potrivit legii, ridicarea stării de urgenţă are loc la data stabilită în hotărârea privind declararea sau prelungirea acesteia.

În cazul în care situaţia care a condus la declararea stării de urgenţă a fost înlăturată înainte de expirarea termenului stabilit, parlamentul adoptă hotărârea cu privire la ridicarea stării respective.

În Republica Moldova, conform informaţiilor oficiale, sunt înregistrate în prezent 29 de cazuri de COVID-19, dintre care 15 sunt venite din afară, iar 14 cu transmitere locală.

Bosnia

Bosnia a declarat marţi stare de urgenţă ca urmare a pandemiei de coronavirus, măsură ce va permite coordonarea activităţilor de urgenţă sanitară între cele două entităţi autonome ale sale, Republica Srpska şi Federaţia croato-musulmană, a anunţat premierul bosniac Zoran Tegeltija.

Ambele entităţi autonome declaraseră deja individual de luni starea de urgenţă şi au adoptat măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului. Bosnia are până în prezent 26 de cazuri de infectare cu coronavirusul SARS-CoV-2.

Premierul Zoran Tegeltija a declarat că în urma declarării stării de urgenţă Ministerul Securităţii va conduce un organism de coordonare la nivel statal. A fost de asemenea extinsă lista cu ţările ai căror cetăţeni au interdicţie de intrare în Bosnia, iar la graniţă vor fi instalate corturi pentru carantină.

Republica Srpska şi Federaţia croato-musulmană au dispus luni izolarea pentru două săptămâni a tuturor persoanelor care le trec graniţele şi au interzis intrarea cetăţenilor din statele cele mai afectate de pandemia de coronavirus.

 

Editor: I. I. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri