Cel puţin 1,4 milioane de vieţi au fost salvate în Europa de vaccinarea anti-COVID, anunţă OMS

Data publicării:
Virus Outbreak Indonesia
Vaccin COVID-19. Foto: Profimedia Images

Vaccinurile anticovid au salvat cel puţin 1,4 milioane de vieţi în Europa, anunţă directorul regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Hans Kluge, care avertizează că virusul este „aici pentru a rămâne”, relatează AFP, potrivit News.ro.

„În prezent, 1,4 milioane de oameni din regiunea noastră (OMS), majoritatea persoane în vârstă, pot profita de viaţă împreună cu apropiaţii lor pentru că au luat decizia vitală de a se vaccina împotriva covid-19”, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă Hans Kluge.

Potrivit OMS, la 19 decembrie 2023, peste 277,7 milioane de cazuri de covid-19 au declarate în regiunea OMS Europa, din care fac parte 53 de ţări şi care se întinde din Asia Centrală, dar şi 2,2 milioane de morţi din cauza covid-19.

„Primul rapel a permis numai el salvarea a 700.000 de vieţi”, a subliniat medicul.

În timpul iernii, este crucial ca oamenii să se protejeze şi să-i protejeze pe cei mai fragili.

„În timp ce învăţăm să trăim împreună cu covid-19 şi cu alte virusuri respiratorii, este absolut vital ca populaţiile vulnerabile să rămână la zi cu vaccinarea împotriva covid-19 şi a gripei”, avertizează el.

Europa trebuie să investească în sănătatea sa, subliniază Hans Kluge.

„Riscăm să nu fim pregătiţi pentru situații precum apariţia unei noi variante mai grave a covid-19 sau a unui agent patogen încă necunoscut”, avertizează el,

Europa este necesar să facă eforturi de finanţare pentru a îmbunătăţi situaţia personalului medical şi a eradica penuria de medicamente de bază.

„Sunt profund îngrijorat de faptul că sănătatea dispare de pe agenda politică şi că nu reuşim să rezolvăm problema cu care se confruntă personalul nostru din sănătate şi îngrijiri medicale”, a avertizat Hans Kluge.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri