Galerie Foto Israelul a bombardat consulatul iranian din Damasc și a ucis doi comandanți militari de rang înalt. Teheranul promite „un răspuns dur”

Data actualizării: Data publicării:
cladire bombardata de aviatia israeliana in damasc
Avioane de luptă israeliene au lovit luni consulatul iranian din Damasc. Foto: Profimedia

Şapte oficiali ai Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice (IRGC), trupele de elită ale regimului clerical din Iran, au fost ucişi în atacul de la Damasc atribuit Israelului, inclusiv comandanţii iranieni de rang înalt Mohammed Reza Zahedi şi Mohammad Hadi Haji Rahimi, potrivit unei declaraţii oficiale a IRGC, citate de CNN. Iranul ameninţă cu o ripostă dură în urma acestui atac.

Consulatul iranian din Damasc a fost lovit cu rachete lansate de avioane de luptă ale Israelului. Foto: Profimedia
Consulatul iranian din Damasc a fost lovit cu rachete lansate de avioane de luptă ale Israelului. Foto: Profimedia

Rusia condamnă atacul „inacceptabil”

ACTUALIZARE 00:15, 2 aprilie - Diplomaţia rusă a condamnat luni atacul „inacceptabil” asupra secţiei consulare a ambasadei Iranului din Damasc, acuzând armata israeliană că este responsabilă pentru acest atac, informează AFP, citată de Agerpres.

„În seara zilei de 1 aprilie, forţele aeriene israeliene au lovit clădirea consulatului iranian din Damasc", a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

„Condamnăm ferm acest atac inacceptabil împotriva misiunii consulare iraniene în Siria", se adaugă în comunicat, care mai afirmă că orice atac împotriva unei clădiri diplomatice este „inacceptabil”.

„Solicităm liderilor israelieni să oprească actele provocatoare de violenţă armată împotriva teritoriului Siriei şi a ţărilor învecinate”, a conchis ministerul, avertizând asupra „consecinţelor extrem de periculoase” pentru regiune.

Haji Rahimi, al doilea comandant de rang înalt ucis în atac

ACTUALIZARE 23:50 - Corpul Gardienilor Revoluţiei Islamice (IRGC), trupele de elită ale regimului clerical din Iran, a anunțat că în atacul care a vizat consulatul din Damasc a murit încă un comandant de top din armata iraniană.

Haji Rahimi a fost identificat ca cel de-al doilea comandant de rang înalt ucis în atacul asupra clădirii consulatului Iranului din capitala siriană, potrivit unui comunicat difuzat luni seară de agenţia de presă de stat IRNA.

Haji Rahimi ar fi fost coordonator al Forţei Quds, potrivit agenţiei semioficiale iraniene Tasnim.

Comunicatul IRGC a numit, de asemenea, alţi cinci oficiali ai săi care au fost ucişi: Hossein Aman Elahi, Mehdi Jalalati, Mohsen Sedaghat, Ali Aghababaee şi Ali Salehi Roozbahani.

Bilanţul total al victimelor se ridică la cel puţin şapte persoane.

„Regimul sionist va primi un răspuns dur din partea noastră”

ACTUALIZARE 20:30 - Ambasadorul Iranului în Siria, Hussein Akbari, a declarat luni că Teheranul îi va răspunde cu „duritate” Israelului în urma bombardamentului efectuat mai devreme asupra consulatului iranian la Damasc, soldat cu cel puţin opt morţi, printre care şi un comandant al Gardienilor Revoluţiei, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

„Regimul sionist (Israelul) acţionează împotriva dreptului internaţional, motiv pentru care va primi un răspuns dur din partea noastră”, a spus ambasadorul într-o declaraţie acordată de la Damasc televiziunii publice iraniene.

Diplomatul iranian a mai afirmat că a privit de la o fereastră a clădirii ambasadei cum a fost lovit consulatul, a cărui clădire se află lângă cea a ambasadei. Potrivit ambasadorului iranian, atacul a fost efectuat cu avioane F-35.

Televiziunea iraniană a precizat că printre victimele atacului se numără generalul Mohammad Reza Zahedi, unul dintre principalii comandanţi ai Forţei al-Quds din corpul Gardienilor Revoluţiei.


Știrea inițială:

Avioane de luptă israeliene au lovit luni consulatul iranian din Damasc, iar o sursă de securitate libaneză a declarat pentru Reuters că un comandant de rang înalt al Corpului Gardienilor Revoluţiei iraniene, Mohammad Reza Zahedi, a fost ucis în atac, relatează Reuters. Iranul a reacționat la scurt timp și promite „un răspuns dur”.

Reporterii Reuters aflaţi la faţa locului în cartierul Mezzeh din capitala siriană au văzut fumul care se ridica din dărâmăturile unei clădiri care fusese distrusă şi vehicule de urgenţă parcate afară.

„Nu comentăm relatările din presa străină”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

Televiziunea de stat siriană a confirmat că sediul consulatului a fost atacat, notează Reuters, citată de News.ro.

Anterior, presa iraniană a relatat că o clădire din apropierea ambasadei a fost lovită, iar o agenţie de ştiri iraniană a afirmat că ţinta a fost consulatul şi reşedinţa ambasadorului.

De la atacul asupra Israelului din 7 octombrie al grupării palestiniene Hamas, susţinută de Iran, Israelul a intensificat atacurile aeriene în Siria împotriva miliţiei libaneze Hezbollah, susţinută de Iran, şi a Corpului Gardienilor Revoluţiei din Iran (IRGC), ambele susţinând guvernul preşedintelui Bashar al-Assad.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri