Israelul a vrut inițial să atace Iranul luni, dar a decis să aștepte

Data publicării:
netanyahu face declaratii
Benjamin Netanyahu. Foto: Profimedia

Israelul a luat în calcul să efectueze o lovitură de răzbunare împotriva Iranului luni seară, dar în cele din urmă a decis să o amâne, relatează Axios.

Israelul a promis că va răspunde atacului fără precedent al Iranului cu rachete și drone. Administrația Biden a avertizat că o escaladare cu Iranul nu va fi sprijinită de SUA și a îndemnat Israelul să „fie atent” cu orice represalii, spun oficiali americani.

Statele Unite sunt îngrijorate de faptul că alte contraatacuri ar putea declanșa o escaladare regională pe scară largă.

„Nu suntem siguri de cât de aproape a fost de un atac real”, a declarat un oficial american. Un al doilea oficial a confirmat că Israelul a transmis luni administrației Biden că a decis să mai aștepte.

Un al treilea oficial a declarat că o „mică lovitură israeliană” în interiorul Iranului ar declanșa probabil alte represalii iraniene. Dar administrația Biden speră că va fi ceva mai limitată decât atacul Iranului asupra Israelului de sâmbătă, și va pune capăt conflictului militar dintre cele două țări.
Este a doua oară când o decizie privind represaliile Israelului este amânată, după atacul Iranului de sâmbătă noaptea.

Cabinetul de război israelian a luat în considerare luni să ofere Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) aprobarea pentru o lovitură împotriva Iranului. Dar mai târziu, în acea noapte, s-a luat decizia de a nu începe această procedură „din motive operaționale”, potrivit a doi oficiali israelieni.

Un oficial american a declarat că israelienii au notificat luni administrația Biden despre viitoarea reuniune a cabinetului de război și au spus că vor informa SUA despre deciziile luate.

După ședința cabinetului, oficialii israelieni au transmis administrației Biden că decizia este să aștepte.

Iranul a lansat aproape 350 de drone și rachete de atac împotriva Israelului pe 13 aprilie, ca răzbunare pentru un atac aerian israelian la data de 1 aprilie asupra complexului consulatului iranian din Siria, care a ucis un general iranian de top și alți importanți ofițeri.

Cele mai multe dintre dronele și rachetele lansate de Iran au fost interceptate în afara spațiului aerian israelian de forțele israeliene, americane, britanice, franceze, iordaniene și saudite.

Un oficial israelian a spus că decizia de a răspunde la atacul iranian împotriva Israelului a fost luată, și că singura întrebare este când și cum.

Oficiali israelieni au declarat că șeful de stat major al IDF, generalul Hertzi Halevi și ceilalți foști generali ai cabinetului - ministrul Apărării Yoav Gallant și miniștrii Benny Gantz și Gadi Eizenkot - fac presiuni pentru un răspuns.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu și liderul partidului ultraortodox Shas, Aryeh Deri, au fost mai rezervați până acum.

Deri a spus, marți, într-un interviu pentru ziarul său de partid, că Israelul trebuie să se concentreze pe războiul său împotriva Hamas din Gaza și pe încheierea luptei cu Hezbollah la granița cu Libanul - și să nu se lase târât în ​​deschiderea de noi fronturi.

„Trebuie să ne ascultăm prietenii și partenerii din întreaga lume. Nu văd asta ca o slăbiciune”, a spus Deri. El a adăugat că rabinii pe care i-a consultat în această problemă i-au spus că Israelul trebuie să fie reținut și răbdător, și să nu acționeze doar de dragul răzbunării.

Netanyahu s-a întâlnit miercuri cu miniștrii de externe ai Regatului Unit și Germaniei, care au vizitat Israelul înaintea summitului G7 din Italia.

El a declarat atunci că Israelul își va menține dreptul de a se apăra împotriva Iranului.

Premierul le-a spus celor doi miniștri de externe că Israelul va răspunde la atacul iranian, dar o va face într-un „mod gândit și calculat”, a declarat pentru Axios o sursă care a participat la întâlnire.

Sursa a precizat că nu a simțit un sentiment de grabă din partea lui Netanyahu, și a spus că premierul a menționat necesitatea de a pune capăt luptei împotriva Hamas în Gaza, pentru a slăbi și capacitatea Iranului de a provoca dăune Israelului.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri