Justiţia din Hong Kong s-a pronunţat în favoarea uniunii civile între persoane de acelaşi sex, dar interzice căsătoria

Data publicării:
Member of Rainbow Action Jimmy Sham Tsz-kit poses for a photo with the rainbow flag at the High Court in Admiralty Hong Kong
Activistul pentru drepturile LGBT Jimmy Sham. Foto: Profimedia

Cea mai înaltă instanță din Hong Kong s-a pronunţat marţi în favoarea uniunilor civile între persoane de acelaşi sex, însă nu le-a acordat acestora dreptul de a se căsători.

Curtea de Apel final a stabilit că guvernul îşi încalcă „obligaţia (...) de a recunoaşte în mod legal cuplurile de acelaşi sex”, judecătorii respingând totuşi „în unanimitate apelul” privind recunoaşterea căsătoriilor.

Verdictul era foarte aşteptat de comunitatea LGBT+, după ce în ultimul deceniu aceasta a obţinut importante victorii în justiţie, mai ales anularea politicilor guvernamentale discriminatorii în materie de vize, impozite şi ajutoare pentru locuinţe.

Dosarul judecat marţi a fost adus în faţa instanţei de un cunoscut activist, Jimmy Sham, aflat în prezent în detenţie, scrie Agerpres, preluând AFP.

De când s-a lansat în această bătălie judiciară în 2018, Sham a suferit două înfrângeri în tribunale, care au refuzat să-i recunoască uniunea civilă încheiată cu un partener de acelaşi sex în SUA în 2013.

Potrivit unui sondaj efectuat anul trecut, 60% dintre locuitorii din Hong Kong sunt favorabili căsătoriei între persoane de acelaşi sex, faţă de 38% acum zece ani.

Din ce în ce mai multe companii internaţionale implantate în fosta colonie britanică sprijină campaniile în favoarea egalităţii căsătoriei, argumentând că aceasta ar ajuta la atragerea de talente.

Însă liderii din Hong Kong, pro-Beijing, nu s-au arătat grăbiţi să adopte o legislaţie în favoarea drepturilor LGBT+m mai scrie AFP.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri