Oficial ONU: Europa s-a confruntat cu o criză de management, nu una a refugiaţilor

Data publicării:
refugiati migranti slovenia - GettyImages - 22 oct 15-1

Criza refugiaţilor este discutată la New York de şefi de stat şi de guvern din 193 de ţări membre ONU. Nu Europa se confruntă cu adevărata problemă a refugiaţilor, ci ţări precum Turcia şi Liban, unde trăiesc acum peste trei milioane de fugari. Este declaraţia făcută de reprezentantul Agenţiei ONU pentru Refugiaţi în România, într-un interviu pentru Digi24. Peste 16 milioane de oameni au fost nevoiţi să îşi abandoneze casele şi să plece în pribegie.

Eduardo Yrezabal, Reprezentantul Agenţiei ONU pentru Refugiaţi în România, este de părere că declaraţia ce adoptată aseară la New York va ajuta guvernele care se confruntă cu criza refugiaţilor să gestioneze mai bine situaţia.

Eduardo Yrezabal, reprezentantul Agenţiei ONU pentru Refugiaţi în România: „În cazul refugiaţilor, Declaraţia de la New York caută să implice mai mulţi actori care să ajute nu doar guvernele ţările gazdă sau comunitatea internaţională, ci şi alţi actori care în mod normal nu sunt implicaţi în situaţiile de criză. Aici vorbim despre mediul privat, domeniul academic, antreprenori.”

Reprezentantul Agenţiei ONU pentru Refugiaţi în România consideră că Europa nu s-a confruntat, până acum, cu o criză a refugiaţilor în toată puterea cuvântului. Adevăratele probleme sunt în Liban, Turcia şi Pakistan.

Eduardo Yrezabal, reprezentantul Agenţiei ONU pentru Refugiaţi în România: „Cred că ce s-a întâmplat anul trecut şi în primele luni ale acestui an în Europa, dacă punem totul în context, nu aş numi-o criză. Cifrele nu justifică să o numim criză. Ţări precum Libanul găzduiesc 1,1 milioane de refugiaţi. Libanul este o ţară care are 4,5 milioane de locuitori şi asta înseamnă că în Liban, 25 de procente din populaţie acum formată din refugiaţi. Eu asta aş numi-o criză. Ce s-a întâmplat în Europa nu a fost chiar o criză a refugiaţilor. A fost o criză în privinţa managementului.”

Conflictul din Siria, început în 2011, a condus la cea mai mare criză a refugiaţilor de la încheierea celui De-al Doilea Război Mondial încoace. Iar o soluţie nu pare să fie găsită prea curând.

Eduardo Yrezabal, reprezentantul Agenţiei ONU pentru Refugiaţi în România: „Din păcate, soluţiile politice cer mult timp. Am văzut că există un număr de conflicte vechi care generează refugiaţi. Mă găndesc la Afganistan şi Somalia. În cazul Afganistanului sunt mai bine de 30 de ani de conflict, iar în Somalia, peste 25. Au apărut şi conflicte începând cu 2011. În 2011 a început în Siria. Mai sunt şi alte conflicte care pornesc precum Sudanul de Sud, Yemen, Republica Democrată Congo, Burundi. Din păcate, soluţia politică este întotdeauna mai înceată decât nevoia de asistenţă umanitară.”

România nu este pe ruta principală a refugiaţilor. Totuşi, peste 200 de imigranţi din zone de conflict au încercat să intre ilegal în ţara noastră în ultima lună.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri