UPDATE Oscar Pistorius va fi eliberat condiţionat, la un deceniu după ce şi-a ucis iubita

Data actualizării: Data publicării:
pistorius africa de sud
Pistorius a împuşcat-o mortal pe Steenkamp de Ziua Îndrăgostiţilor, în 2013. FOTO - Profimedia Images

Oscar Pistorius, fostul sportiv paralimpic sud-african, încarcerat în 2014 pentru uciderea iubitei sale, Reeva Steenkamp, va fi eliberat. Pistorius, acum în vârstă de 37 de ani, a fost condamnat în 2016 la 13 ani de închisoare. Comisia de eliberare condiționată a stabilit că va putea ieși din închisoare la 5 ianuarie 2024. Mama lui Steenkamp nu s-a opus eliberării pe cauțiune, dar, într-o scrisoare trimisă comisiei, se întreabă dacă " uriașele probleme de furie" ale lui Pistorius au fost cu adevărat tratate în închisoare, arătându-se "îngrijorată pentru siguranța oricărei femei" care ar intra acum în contact cu el. June Steenkamp a ales să nu participe la audierea pentru eliberarea condiționată de vineri de la închisoarea Atteridgeville, în apropiere de Pretoria. Soțul ei și tatăl lui Reeva, Barry, a murit la începutul acestui an, după ani de zile în care presiunea asupra familiei a fost imensă, tranmsite BBC.

Știre inițială

Pistorius, recunoscut drept "Blade Runner", pentru protezele din fibră de carbon, a trecut de la statutul de erou, dat de calitatea de campion paralimpic, la cel de ucigaş, după ce a împuşcat-o mortal pe Steenkamp de Ziua Îndrăgostiţilor, în 2013.

El a fost iniţial condamnat la cinci ani de închisoare în 2014 pentru ucidere din culpă, dar Curtea Supremă l-a găsit vinovat de crimă la sfârşitul anului 2015, după ce procurorii au contestat decizia.

A fost trimis din nou la închisoare pentru şase ani în 2016, după o sentinţă a Înaltei Curţi, mai puțin de jumătate din pedeapsa minimă de 15 ani solicitată de procurori.

În 2016, Curtea Supremă a mărit de peste două ori pedeapsa pentru crimă - la 13 ani şi cinci luni -, spunând că pedeapsa de şase ani de închisoare a fost "şocant de blândă".

O comisie de eliberare va analiza cazul fostului sportiv

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Servicii Corecţionale din Africa de Sud a declarat că o comisie de eliberare condiţionată va analiza cazul lui Pistorius în cadrul unei audieri care va avea loc vineri, unde se va decide dacă acesta ar trebui să fie eliberat condiţionat.

"CSPB (Comisia de supraveghere corecţională şi eliberare condiţionată) va... decide dacă deţinutul este eligibil sau nu pentru reintegrarea socială", a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciilor Corecţionale, Singabakho Nxumalo.

Avocatul lui Pistorius, Conrad Dormehl, a declarat pentru Reuters că audierea va avea loc la Centrul Corecţional Atteridgeville, în apropiere de capitala Pretoria, dar a refuzat să comenteze ce așteptări au de la audiere.

Care sunt criteriile pentru eliberarea condiționată a lui Pistorius

Mai mulţi factori sunt luaţi în considerare de obicei de o comisie de eliberare condiţionată înainte ca deţinuţii să fie eliberaţi condiţionat.

Printre aceştia se numără natura infracţiunilor, posibilitatea de recidivă, comportamentul în închisoare, starea fizică şi psihică şi potenţialele ameninţări cu care se pot confrunta dacă sunt eliberaţi.

Lui Pistorius i-a fost refuzată eliberarea condiţionată în martie, după ce s-a decis că nu a îndeplinit perioada minimă de detenţie necesară pentru a fi luat în considerare pentru eliberarea condiţionată.

Totuşi, Curtea Constituţională a precizat în octombrie că Pistorius a executat jumătate din pedeapsă până la 21 martie anul acesta, ceea ce înseamnă că era eligibil pentru eliberare condiţionată, după ce sentinţa sa a fost antedatată la iulie 2016 în loc de noiembrie 2017.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri