Pedeapsă record în Thailanda: Un bărbat a fost condamnat la 50 de ani de închisoare pentru postări pe rețelele sociale

Data publicării:
barbat in inchisoare
FOTO: Guliver/Getty Images

Un thailandez în vârstă de 30 de ani riscă o pedeapsă record de 50 de ani de închisoare pentru insulte regale din zeci de postări pe reţelele sociale percepute ca fiind critice la adresa monarhiei, a declarat avocatul său, după ce o curte de apel a decis creşterea pedepsei faţă de condamnarea iniţială, relatează Reuters.

Mongkol "Busbas" Thirakot, un vânzător online de îmbrăcăminte din provincia Chiang Rai (nord), a primit 22 de ani de închisoare după ce o instanţă de apel a constatat mai multe încălcări ale legii privind insultele la adresa monarhiei, adăugându-se la o sentinţă de 28 de ani pronunţată de o instanţă anul trecut.

Legislaţia thailandeză privind lezmajestatea, una dintre cele mai stricte din lume, protejează palatul de critici şi prevede o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani pentru fiecare încălcare percepută, o pedeapsă considerată de grupurile internaţionale pentru apărarea drepturilor omului ca fiind extremă.

Mongkol a fost arestat în aprilie 2021 şi a primit o pedeapsă de 28 de ani în ianuarie anul trecut pentru 14 încălcari ale legislaţiei în cauză. Curtea de apel a confirmat condamnarea sa anterioară şi l-a găsit vinovat de încă 11 încălcări.

Legislaţia privind lezmajestatea din Thailanda, care îi protejează pe regele Maha Vajiralongkorn şi familia sa de critici, este denumită 112 după secţiunea relevantă a codului penal, scrie Agerpres.

"El riscă 50 de ani de închisoare, cea mai lungă perioadă de condamnare din istoria cazurilor prevăzute la articolul 112", a declarat pentru Reuters Theeraphon Khoomsap, avocatul lui Mongkol.

Theeraphon a spus că Mongkol neagă faptele greşite şi va face apel la Curtea Supremă.

Condamnarea record anterioară în baza lezmajestate a fost în 2021, când Anchan Preelert, o funcţionară publică pensionară, a primit o pedeapsă de 87 de ani de închisoare pentru 29 de acuzaţii de insultă regală. Pedeapsa i-a fost redusă la 43 de ani pentru că şi-a recunoscut faptele.

Potrivit grupului de asistenţă juridică Thai Lawyers for Human Rights, cel puţin 262 de persoane au fost acuzate de infracţiuni legate de insultare a monarhiei din 2020, când au izbucnit demonstraţii de stradă fără precedent conduse de tineri, în care liderii protestelor au criticat deschis monarhia.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri