Șase deținuți americani au câștigat în instanță dreptul de a vedea eclipsa solară de pe 8 aprilie

Data actualizării: Data publicării:
Zeci de milioane de americani se pregătesc pentru eclipsa totală de Soare de pe 8 aprilie
Zeci de milioane de americani se pregătesc pentru eclipsa totală de Soare de pe 8 aprilie. Foto: Profimedia Images

Zeci de milioane de americani se pregătesc pentru eclipsa totală de Soare de pe 8 aprilie. Printre aceștia se numără șase deținuți, care au câştigat în instanță dreptul de a vedea fenomenul.

Aceștia au dat în judecată Departamentul Penitenciarelor din statul New York. Motivul - autoritățile au hotărât închiderea tuturor închisorilor în ziua eclipsei. Bărbații au considerat că este o deciziei neconstituţională, pentru că încalcă libertatea religioasă.

Deţinuţii - un creştin baptist, un musulman, un adventist, doi practicanţi ai idolatrizării sfinţilor şi un ateu - sunt foarte încântaţi.

„Le ţinem pumnii să nu fie înnorat şi să nu plouă” a glumit unul dintre avocații lor.

Oamenii din toată America de Nord, care vor privi cerul, se vor bucura de ceva special pe 8 aprilie, când o eclipsă totală de Soare va trece pe deasupra Mexicului, Statelor Unite și Canadei. Peste 31 de milioane de americani vor putea vedea eclipsa Soare, dar nu toți în totalitatea ei.

Nicholeen Viall - astrofizician la NASA: Unii oameni, care se află pe „traseul totalității”, vor putea vedea o eclipsă totală de Soare, când Luna blochează complet corpul principal al Soarelui. Acei oameni vor putea vedea coroana sau atmosfera soarelui, care va ieși de după lună.

Potrivit NASA, eclipsa de pe 8 aprilie va începe deasupra Oceanul Pacific de Sud și va traversa America de Nord, trecând peste Mexic, Statele Unite și Canada. NASA estimează că 31,6 milioane de oameni se află pe „calea totalității” în acest an.

Nicholeen Viall - astrofizician la NASA: Toată lumea de pe teritoriul Statelor Unite va putea vedea cel puțin o eclipsă parțială în care Luna va bloca parțial Soarele.

În octombrie 2023, oamenii din anumite părți ale Americii de Nord și de Sud au asistat la o eclipsă de Soare inelară, care este un eveniment puțin mai diferit. Luna trece printre Soare și Pământ atunci când se află în punctul său cel mai îndepărtat sau mai apropiat de planeta noastră. Nu acoperă complet Soarele, lăsând un „cerc de foc” pe cer. Apoi, există eclipsa de Lună, care are loc atunci când Pământul se află între Lună și Soare, iar umbra planetei noastre se vede pe suprafața Lunii. Următoarea eclipsă totală de Soare va avea loc în 2026.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri