Schimbările climatice duc la jafuri de proporții. Tone de măsline și de ulei extravirgin au fost furate în Spania

Data actualizării: Data publicării:
măsline verzi și negre
O recoltă proastă este așteptată și în 2024. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Seceta și valurile de căldură au afectat serios producția de măsline în Spania, care este cel mai mare producător mondial. 74 de tone de măsline și alte mii de tone de ulei de măsline extravirgin au fost furate, iar hoții au fost prinși. „Să furi ulei acum e ca și cum ai fura bijuterii” spun autoritățile, transmite Reuters.

Poliția spaniolă a confiscat 74 de tone de măsline furate în provincia sudică Sevilla, acesta fiind doar cel mai recent furt declanșat de creșterea prețurilor cauzată de o recoltă în scădere.

Douăsprezece persoane au fost arestate în orașul Pilas pentru presupusa implicare în furtul și comercializarea măslinelor, a declarat poliția într-un comunicat vineri.

Polițiștii au depistat și furturi de ulei de măsline

Spania este cel mai mare producător mondial de măsline și ulei de măsline. Valurile de căldură care au venit când înfloreau măslinii și seceta severă au provocat o scădere a producției, ducând la creșterea prețurilor. O recoltă proastă este așteptată și în 2024, potrivit estimărilor.

Aproximativ 6.000 de litri de ulei de măsline extravirgin au fost furați la sfârșitul lunii septembrie de la producătorul de ulei de măsline Terraverne, care operează în Teba, un mic sat din provincia Malaga, care este specializat în ulei de măsline premium.

A fura ulei acum este ca și cum ai fura bijuterii

Uleiul de măsline era deja îmbuteliat pentru a fi expediat către clienți, a declarat purtătorul de cuvânt Laura Larrubia Nogales.

„Cu prețul uleiului de măsline, a fura ulei acum este ca și cum ai fura bijuterii”, a spus Larrubia Nogales într-un interviu telefonic. A fost prima dată când au suferit un jaf de acest fel, a spus ea.

Hoții au dezactivat camerele de supraveghere și au efectuat tâlhăria pe timp de noapte, provocând pagube importante.

Compania a consolidat măsurile de securitate, instalând mai multe alarme și camere perimetrale. Poliția efectua patrule de noapte în apropierea locului, a adăugat Larrubia Nogales.

La Marin Serrano El Lagar, o presă de ulei din Carcabuey, Cordoba, s-au furat aproximativ 50.000 de litri de ulei de măsline câteva zile mai târziu. Compania a refuzat să comenteze incidentul.

Dcoop, cea mai mare cooperativă de ulei de măsline din Spania și al doilea cel mai mare producător de ulei de măsline din țară, a declarat că niciuna dintre presele sale nu a suferit prejudicii de acest tip.

Dar „ceea ce este clar este că prețurile cresc tentația”, a spus Dcoop într-un răspuns pentru Reuters.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri