Statele Unite evită, la limită, căderea în prăpastia fiscală

Data publicării:
01012013 20cliff-41480

Senatul, unde democrații au majoritatea, a votat legea cu amendamentele necesare prin care se evită aplicarea unei noi politici fiscale. Au fost 89 voturi pentru și opt voturi împotrivă, astfel că pragul necesar de 60 de voturi a fost atins.

Anunţul era aşteptat de milioane de americani, dar şi de preşedintele Barack Obama.

Concret, pentru contribuabilii din Statele Unite asta înseamnă că nu vor plăti taxe mai mari cu cel puţin 2.000 de dolari pe an. În plus, două milioane de şomeri au primit astfel asigurări că vor mai primi, încă un an, ajutoarele de şomaj. Pentru preşedinte, votul din Senat înseamnă o primă victorie politică la acest început de an, după negocieri intense şi, pe alocuri, dramatice cu republicanii.

Am spus tot timpul că prioritatea noastră a fost aceea de a proteja familiile din clasa mijlocie. Acest pachet legislativ face asta. Familiile din clasa mijlocie se vor trezi astăzi cu asigurarea că taxele lor nu vor creşte cu 2.200 de dolari pe familie”, a declarat Harry Reid, liderul democraţilor din Senat.

„Cred că putem spune că am făcut ceva bun pentru ţară. Am făcut ceva bun pentru ţară. Am rezolvat partea privitoare la beneficii a acestei dezbateri. Acum e momentul să devenim serioşi în privinţa reducerii tendinţei Washington-ului de a cheltui, care a scăpat de sub control”, a afirmat, la rândul său, Mitch McConnell, liderul republicanilor în Senat.

Legea nu rezolvă problema decât pentru două luni

Legea nu rezolvă însă problemele economice ale Statelor Unite, ci le amână cu două luni. Creşterea de impozite şi tăierile bugetare însemnau, în bani, în jur de 600 de miliarde de dolari. Acum, aceşti bani trebuie găsiţi în altă parte. Jumătate din această sumă va proveni din reducerea cheltuielilor din domeniul apărării, cealaltă jumătate din alte alocări bugetare.

Legea trebuie să fie supusă şi votului Camerei Reprezentanţilor, acolo unde republicanii deţin majoritatea. Se aşteaptă aşadar discuţii aprinse. Republicanii nu sunt de acord cu creşterile de taxe, iar piesa centrală din programul politic al preşedintelui Obama vizează impozitarea bogaţilor, pentru ca restul americanilor să fie scutiţi de plata unor impozite mai mari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri