„Suntem un exemplu pentru țările arabe”. Primul stat care ar putea revoluționa statutul femeii musulmane

Data actualizării: Data publicării:
Palestinian Pilgrims Are Admitted Into Israel To Celebrate Eid al-Fitr In Tel Aviv
Foto: Gulliver/Getty Images

Tunisia vrea să reformeze sistemul legislativ și să le acorde mai multe drepturi femeilor, iar președintele Beji Caid Essebi numește inițiativa „un exemplu pentru țările arabe”. Propunerile legislative ar urma să le acorde femeilor dreptul de a se căsători cu bărbați de altă religie, dar și de a primi moșteniri egale cu cele ale bărbaților, relatează The Guardian.

Palestinian Pilgrims Are Admitted Into Israel To Celebrate Eid al-Fitr In Tel Aviv
Gulliver/Getty Images

În prezent, femeile musulmane nu au voie să se mărite cu bărbați de altă religie. Însă bărbații musulmani nu numai că au acest drept, însă cea pe care o iau de nevastă nu este obligată să se convertească la religia soțului. Mai mult, legea islamică prevede că bărbații au dreptul de a primi moșteniri duble față de cele acordate femeilor.

Invocând constituția din 2014 adoptată de Tunisia, președintele Essebi a argumentat că „statul este obligat să asigure egalitatea dintre femei și bărbați și să le asigure egalitatea de șanse ambelor sexe”.

Dacă vor fi adoptate aceste legi, Tunisia va deveni una dintre cele mai progresiste țări musulmane, după ce a adoptat deja legi pentru a proteja femeile de violență și a adus clarificări unei legi care le permitea violatorilor să scape nepedepsiți, dacă se căsătoreau cu victimele lor.

Deputata liberală Rym Mahjoub a declarat că inițiativa este una „progresistă și revoluționară”: „Ca femeie, sunt mândră că aceste probleme au ajuns în dezbatere. Asta nu înseamnă că nu există și alte probleme economice sau sociale sau că eliminăm din discuții aceste probleme”.

„Aplicăm principiile fundamentale ale constituției. De ce un bărbat tunisian se poate căsători cu o femeie care nu este de religie musulmană, dar acest lucru nu se aplică și în cazul femeilor din Tunisia? Nu mai există tabuuri. Cu această lege, vom da un exemplu lumii arabe și femeilor musulmane”, a declarat Dalenda Larguèche, o activistă pentru drepturile femeilor, de la Universitatea Manouba.

Propunerile legislative au fost întâmpinate și cu un val de critici din partea oponenților președintelui Essebi, care susțin că acesta ar trebui să se concentreze asupra altor probleme „mai importante”, precum rata mare a șomajului sau costurile vieții.

Și autoritățile religioase se împotrivesc acestui demers, susținând că o legislație atât de permisivă pentru femei este „nedreaptă pentru acestea și nu respectă regulile Shariei Islamice”, adăugând că „o căsătorie între o femeie tunisiană și un bărbat de altă religie ar amenința stabilitatea căsniciei”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri