Statele din Golf nu vor un război între Iran și Israel și se tem de o escaladare a situației în Orientul Mijlociu

Data publicării:
Gulf Cooperation Council (GCC) Leaders Summit 2023, Doha, Qatar - 03 Dec 2023
Un război direct între Israel și Iran s-ar putea extinde rapid la statele din Golf. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Statele din Golf fac eforturi pentru a opri un război regional după loviturile de răzbunare fără precedent ale Iranului asupra Israelului, temându-se că o nouă escaladare le-ar putea pune pe linia întâi a unei conflagrații și ar putea ruina planurile de remodelare a regiunii.

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, în special, ar putea fi bine plasate pentru a face o triangulare între Iran, Israel și Statele Unite, după progresele diplomatice din ultimii ani de care au beneficiat toate aceste țări, scrie Reuters, citând surse din regiune.

Aliații Washingtonului, monarhiile din Golf, au încercat să stabilizeze legăturile cu Iranul și Israelul pentru a rezolva problemele de securitate de lungă durată și a le permite să se concentreze asupra proiectelor naționale.

Conflictul Israel - Hamas, risc pentru pacea regională

Emiratele Arabe Unite și Bahrain au semnat un acord de normalizare cu Israelul în 2020, iar Arabia Saudită avea în vedere un acord similar care să implice și un pact de apărare al SUA, până când războiul din Gaza a pus stop discuțiilor diplomatice. Riad a îngropat și securea cu Iranul anul trecut, după ani de ceartă.

Cu toate acestea, politica de destindere se confruntă acum cu cea mai mare amenințare avută vreodată, pe măsură ce riscul pentru pacea regională mai largă, creat de conflictul Israelului cu Hamas, susținut de Iran, din Gaza, de la 7 octombrie, ajunge la apogeu.

Un război direct între Israel și Iran s-ar putea extinde rapid la statele din Golf al căror spațiu aerian se află între aceste țări și care găzduiesc mai multe baze militare ale Statelor Unite, care a promis să-și apere aliatul Israelul.

"Nimeni nu vrea o escaladare. Toată lumea vrea să limiteze situația", a spus o sursă din Golf, apropiată cercurilor guvernamentale, adăugând că probabil există discuții diplomatice aflate în curs.

"Presiunea nu este numai asupra Iranului. Presiunea este acum asupra Israelului pentru a nu riposta", a spus sursa, adăugând că consecințele unui atac israelian asupra site-urilor cheie iraniene "va afecta toată regiunea".

SUA folosesc statele din Golf pentru a transmite mesaje Iranului

O altă sursă din Golf, familiarizată cu strategia oficială, a spus că statele din Golf, Irakul și Iordania împing atât Iranul, cât și principalul susținător al Israelului, Statele Unite, să nu escaladeze. Washingtonul presează deja pe Israel să dea dovadă de reținere, au spus ambele surse.

În același timp, Statele Unite foloseau țările din Golf pentru a transmite mesaje către Iran pentru a nu escalada conflictul în continuare, a adăugat sursa citată.

"Este clar că America folosește aliații arabi din Golf pentru a transmite mesaje între Iran și americani. Arabia Saudită menține contacte cu Iranul și există o înțelegere pentru a limita lucrurile", a mai spus sursa Reuters.

Totuși, atât sursele, cât și analiștii din Golf consideră că cel mai periculos moment ar fi trecut.

„Iranienii au luat lovitura”, a spus Abdulaziz al-Sager, șeful Centrului de Cercetare din Golf, apropiat cercurilor guvernamentale, indicând că pentru Teheran, faza de escaladare s-a încheiat și adăugând că Washingtonul nu dorește o escaladare din partea Israelului.

Vulnerabilitatea țărilor arabe din Golful Persic

Iranul a confiscat sâmbătă o navă de marfă în strâmtoarea Hormuz, întinderea îngustă de apă prin care trec majoritatea exporturilor de energie din Golf, și a amenințat că va închide în întregime căile de transport maritim acolo.

Între timp, gruparea Houthi din Yemen, susținută de Iran, împotriva căreia Arabia Saudită a luptat ani de zile până la un acord de pace în decembrie, a atacat în mod repetat transportul maritim și a desfășurat drone către Israel, ocolind spațiul aerian saudit în ultimele luni.

Houthi atacaseră de mai multe ori instalațiile energetice cheie din Arabia Saudită în ultimii ani, înainte ca discuțiile de pace să capete avânt anul trecut și să își păstreze capacitatea de a face acest lucru din nou.

În 2019, au lovit instalații cheie din Arabia Saudită care procesează marea majoritate a producției de țiței a țării, iar în 2022 au atacat trei camioane petroliere în Emiratele Arabe Unite.

„O conflagrație va duce la creșterea prețului petrolului. Traficul de petrol va fi afectat”, a spus o sursă oficială, descriind rezultatele probabile ale unui război regional mai larg.

Conducătorul saudit de facto, prințul moștenitor Mohammed bin Salman a încercat de ani de zile să se concentreze asupra viziunii sale ambițioase de a dezvolta mega proiecte în regat fără distrageri geopolitice.

Ambițiile economice ale Arabiei Saudite au fost în centrul forței Riadului pentru destindere cu Iranul, dar regatul era și foarte preocupat de securitate, a declarat analistul saudit Aziz Algashian.

„Nu este vorba doar despre proiectele din regiunea noastră prosperă... Saudiții nu vor să fie prinși în focul încrucișat dintre Israel, Iran și Statele Unite”, a spus el.

Războiul din Gaza a pus sub presiune discuțiile diplomatice

Emiratele Arabe Unite și Bahrain au încheiat pacea cu Israelul în 2020 prin așa-numitele „acorduri Abraham”, iar Arabia Saudită se gândea să urmeze exemplul în schimbul angajamentelor de securitate ale SUA.

Între timp, Arabia Saudită și Iranul au renunțat anul trecut la decenii de ceartă distructivă care alimentaseră conflicte în regiune printr-un acord de restabilire a legăturilor diplomatice și de a evita afectarea intereselor celuilalt.

Dar devastarea din Gaza a deraiat noi discuții către pacea cu Israelul și susținerea Iranului pentru aliații musulmani șiiți regionali care au vizat bazele SUA în Irak și în alte părți din Orientul Mijlociu au ridicat îngrijorări în Golf.

Faptul că o destindere a relațiilor ar putea permite statelor din Golf să reducă tensiunile regionale a fost considerat probabil în Riad și Abu Dhabi o confirmare a politicii lor funcționale, a mai spus analistul saudit.

„Dacă nu ar exista normalizare și apropiere saudit-iraniană, Arabia Saudită ar fi mult mai îngrijorată în acest moment”, a mai spus el.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri