Un bărbat a fost condamnat la 76 de ani de închisoare în baza mărturiei unui martor orb

Data actualizării: Data publicării:
detinut condus de gardian
Un bărbat a fost condamnat la 76 de ani de închisoare în baza mărturiei unui martor orb FOTO: Shutterstock

După ce a stat mai bine de 10 ani la închisoare pentru crimă, în baza mărturiei unui martor care s-a dovedit a fi orb, unui bărbat din SUA i s-a acordat a doua șansă, iar procesul lui va fi rejudecat.

Darien Harris, acum în vârstă de 30 de ani, avea doar 18 ani când a fost arestat pentru uciderea lui Rondell Moore, în 2011. El a fost condamnat la 76 de ani de închisoare, în urma unui proces care a avut loc în 2014.

Marți, procurorii din comitatul Cook, statul Illinois, au fost de acord să anuleze condamnarea și au spus că îl vor rejudeca pe Harris, astfel că acesta va fi transferat la o altă închisoare mai puțin strictă în așteptarea noului proces, potrivit CBS News.

Avocata lui Darien Harris, Lauren Myerscough-Mueller, a spus că deși sunt fericiți că procurorii au acceptat să renunțe la condamnarea inițială, sunt dezamăgiți că vor să-l rejudece, „în ciuda tuturor dovezilor nevinovăției sale”.

Există dovezi semnificative ale nevinovăției lui Darien care ne fac să fim surprinși că statul rejudecă cazul”, a spus ea.

Myerscough-Mueller a spus că martorul principal al acuzării, Dexter Saffold, este orb din punct de vedere legal, un aspect pe care avocații lui Harris nu l-au știut în timpul procesului.

„Există o mulțime de dovezi medicale care să susțină asta. El nu a putut vedea ce a spus la proces că a văzut", a mai spus avocata.

În singura filmare din timpul atacului armat din iunie 2011 care a avut loc la o benzinărie se vede silueta unui atacator, însă trăsăturile acestuia nu pot fi distinse. Poliția din Chicago a sosit la scurt timp după atacat, găsind la fața locului un bărbat ucis. Martorul principal a fost Saffold.

Saffold l-a ales pe Harris dintr-un grup. La acea vreme elev de liceu, fără antecedente penale, Harris s-a trezit acuzat și condamnat la 76 de ani de închisoare pentru crimă, cu doar câteva săptămâni înainte de absolvire.

„Și toate visele mi-au fost spulberate de mărturia unui martor orb, care a spus că fiul meu a comis o crimă”, a spus mama lui Darien, Nekesha Harris, în 2019.

Doi experți au stabilit că Saffold este orb din punct de vedere legal și a fost la fel cu cel puțin un deceniu înainte de atacul armat din benzinărie. Însă această informație nu a fost adusă la cunoștința apărării în timpul procesului.

„Nu au greșit cu nimic (anchetatorii - n.n.), pentru că nu știau. Nu eram obligat să spun nimănui despre istoricul meu medical", a spus Saffold în 2019.

Saffold a spus pentru CBS că își susține mărturia și că l-a văzut pe Darien Harris apăsând pe trăgaci. Când a fost întrebat dacă este orb din punct de vedere legal, el a răspuns: „Am glaucom din cauza unei boli oculare”. El a confirmat că dosarele medicale obținute de CBS sunt autentice.

Un alt martor a spus săptămâna aceasta că el a fost cel care a sunat la 911 după ce au fost trase focuri de armă în acea zi. El a pus sub semnul întrebării mărturia lui Saffold, din cauza poziționării acestuia. „Nu avea cum să vadă, decât dacă este Superman”, a spus martorul.

Myserscough-Mueller a spus că alți martori aflați în zonă au spus că Harris nu a fost atacatorul înarmat, între care și un angajat al benzinăriei care a identificat o altă persoană. „Având în vedere aceste dovezi, este evident că aceasta este o condamnare pe care nu o poți accepta - este o condamnare nedreaptă”, a spus ea.

Ea a mai spus că poliția a intimidat un alt martor în caz. Ea susține că șoferul care se presupune că l-a lăsat pe Harris la benzinărie l-a identificat inițial pe acesta, dar și-a schimbat mărturia la proces, acuzând poliția că i-a amenințat copilul nou-născut. Mai târziu, acel martor a spus că nu l-a văzut în viața lui pe Harris.

Din închisoare, Harris a susținut întotdeauna că este nevinovat și că în momenul atacului era acasă și se uita la finala NBA.

Avocata lui Harris a spus că pe 19 decembrie are o nouă audiere în instanță și va face eforturi ca bărbatul să fie eliberat pe cauțiune în așteptarea noului proces.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri