Mark Mateschitz, moştenitorul Red Bull şi cel mai bogat millennial din Europa, a primit 582 milioane de euro în dividende

Data publicării:
Mark Mateschitz
Mark Mateschitz a primit 582 milioane de euro sub formă de dividende, aceasta fiind prima plată pe care a primit-o după ce a moştenit imperiul băuturilor energizante. Foto: profimedia

Mark Mateschitz, moştenitorul Red Bull şi cel mai bogat millennial din Europa, a primit suma de 582 milioane de euro sub formă de dividende, aceasta fiind prima plată pe care a primit-o, după ce, anul trecut, a moştenit imperiul băuturilor energizante de la tatăl său, transmite Bloomberg.

Compania cu sediul în oraşul austriac Fuschl am See, în apropiere de Salzburg, a informat că a distribuit jumătate din profitul său pe anul trecut, în valoare de 1,56 miliarde de euro, în rândul acţionarilor. Mateschitz controlează 49% din acţiuni prin compania sa de tip holding, ceea ce îl face eligibil pentru o recompensă de 383 milioane de euro. Familia Yoovidhya din Thailanda deţine restul de 51% din acţiuni.

Însă, cel mai bogat millennial din Europa a mai primit şi 199 de milioane de euro, ca urmare a tradiţiei existente la Red Bull de a face plăţi suplimentare către proprietarul austriac al companiei. Chalerm Yoovidhya a primit o sumă suplimentară de doar 3,17 milioane de euro, scrie Agerpres.

Anul trecut, Red Bull a vândut 11 miliarde de doze de băuturi energizante, realizând un venit net de 9,68 miliarde de euro. Dividendele de 1,56 miliarde de euro plătite în 2022 sunt cele mai mici din ultimii trei ani, în condiţiile în care creşterea costurilor cu marketingul şi producţia a afectat profitabilitatea.

Compania austriacă cheltuie aproape un sfert din cifra de afaceri pe iniţiative de marketing, inclusiv echipa de Formula 1 care îi poartă numele, găzduirea unor evenimente de sporturi extreme şi sponsorizarea unor atleţi de top, precum jucătorul brazilian de fotbal Neymar şi schioarea Lindsey Vonn.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri