Misterioasa prințesă Bha. Cine este presupusa moștenitoare regală a Thailandei care zace acum în spital

Data actualizării: Data publicării:
regele thailandei și doua printese
Prințesa Bajrakitiyabha Mahidol (foto stânga), tatăl ei, regele Maha Vajiralongkorn și regina Suthida în 2019 FOTO: Profimedia Images

Prințesa Bajrakitiyabha Mahidol, educată în Anglia și America, cunoscută drept Prințesa Bha, este considerată a fi cea mai potrivită persoană pentru a urca pe tron, în Thailanda. Este fiica cea mai mare a regelui Maha Vajiralongkorn și singurul lui copil din prima căsătorie. A fost ambasadoarea Thailandei în Austria, dar se cunosc extrem de puține lucruri dincolo de imaginea ei publică.

Regele nu a spus niciodată că prințesa va fi succesoarea lui, dar ea este unul dintre cei trei copii cu titluri regale și este comandantul pazei regelui.

Prințesa de 44 de ani a ajuns la spital, iar acest eveniment a evidențiat faptul că oamenii știu foarte puține lucruri despre ea, dincolo de activitatea publică pe care o are. Despre viața ei privată, thailandezii nu știu aproape nimic, spune Pavin Chachavalpongpun, savant thailandez care lucrează la Centrul de Studii pentru Asia de Sud-Est al Universității din Kyoto, potrivit The Guardian.

Prințesa este fiica verișoarei regelui, care a fost prima dintre cele patru soții ale sale. În adolescență, a fost educată la Heathfield, o școală prestigioasă pentru fete din Anglia, după care a obținut două diplome la Universitatea Cornell, SUA. A fost ambasadoarea Thailandei în Austria și a devenit apoi o susținătoare a deținutelor thailandeze. A rămas foarte discretă cu privire la politica națională și nu a reacționat nici față de protestele ample din 2020, privind reforma monarhiei.

„A ajuns la 44 de ani, dar nu am văzut nimic legat de ea. Oamenii abia o cunosc”, a spus Chachavalpongpun.

Acest lucru s-a schimbat într-o oarecare măsură miercurea trecută: prințesa își antrena câinii într-o provincie din nord-estul țării când s-a prăbușit și și-a pierdut cunoștința. Un elicopter a dus-o la un spital din Bangkok, după ce a primit primele îngrijiri la fața locului. Prima declarație a palatului despre starea sănătății ei a fost foarte sumară, iar asta a lăsat loc de speculații și zvonuri.

Abia după cinci zile palatul a revenit cu alte precizări, spunând luni că Prințesa Bajrakitiyabha este stabilă „la un anumit nivel”, dar primește tratamente pentru plămâni, inimă și rinichi.

În aceeași zi, curtea de justiție a transmis către birourile sale să renunțe la sărbătorile de Anul Nou și, în schimb, să se roage pentru însănătoșirea prințesei. Între timp, oficialitățile și oamenii din Thailanda s-au rugat pentru prințesă, în spitalul în care este internată fiind amenajată o zonă specială pentru rugăciuni și alta unde oamenii pot lăsa buchete de flori.

Un reprezentant guvernamental care a cerut să nu i se facă public numele, având în vedere legile dure ale Thailandei privind lezmajestatea în legătură cu afirmațiile despre familia regală, a spus că este inutil să speculeze cu privire la succesiune, dar că discuțiile în anumite cercuri sunt foarte aprinse pe această temă. „Ne dorim reforma monarhiei, dar, din păcate, nu depinde de noi”.

Regele, singurul care își poate decide succesorul, nu a spus niciodată că prințesa îi va urma pe tron. Bajrakitiyabha ar fi prima femeie numită moștenitoare.

Bha este foarte importantă pentru tatăl ei, pentru că ea este comandantul pazei regale și merg împreună la evenimente publice. Vajiralongkorn mai are șase copii, dar doar trei, între care și Bha, au titluri regale.

Prințesa Bha este percepută bine de populație și are o reputație pozitivă. Angajatul guvernamental a spus: „Practic, când luăm în considerare toate celelalte opțiuni pentru succesiunea la tron, ea este cea mai rezonabilă.”

Editor : D.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri