Alegeri în R. Moldova. Prezenţă ridicată la vot

Data actualizării: Data publicării:
moldova urne vot

Sunt alegeri prezidenţiale în Republica Moldova, iar miza este uriaşă, dacă ne gândim la orientarea principalilor contracandidaţi: rusofilul Igor Dodon şi proeuropeana Maia Sandu. Până la ora 19.00, peste 47% dintre alegători au votat, în primele alegeri prezidenţiale din ultimii 20 de ani în care şeful statului nu mai e desemnat de Parlament, ci direct de cetăţeni.

ACTUALIZARE. Au votat peste 47% dintre cetățenii moldoveni. În diaspora au votat aproximativ 40.000 de persoane. La Ambasada Republicii Moldova de la București a fost coadă la secția de votare.


ACTUALIZARE. La ora 18.00, prezența la vot a depășit 46%.


Candidata proeuropeană Maia Sandu, aflată pe locul al doilea în sondaje după retragerea lui Marian Lupu, a votat în prima parte a zilei.

Vreau să le spun cetățenilor să nu le fie frică să vină azi la vot, să facem ordine, sunt alegeri importante. Am demonstrat că oamenii simpli, dar plini de resurse, pot face diferența”, a spus Maia Sandu, candidată la preşedinţia Republicii Moldova.

Întrebată de jurnaliştii ruşi ce fel de relaţii doreşte între Chişinău şi Moscova, Maia Sandu a explicat, şi în română şi în rusă, că vrea, în primul rând, un tratament egal.

„Noi suntem pentru relații bune cu toate țările, dar toate aceste relații trebuie construite pe respect reciproc, indiferent că vorbim de o țară mică sau mare”, a spus Maia Sandu.

Încrezător în rezultatul alegerilor, socialistul Igor Dodon, cotat cu prima şansă în sondaje, speră să nu mai fie nevoie de al doilea tur de scrutin.

Sunt convins că astăzi, Moldova va deschide o nouă pagină în istoria modernă. Sper că astăzi ne vom opri de tot din această campanie electorală şi nu va trebui să continuăm această campanie pentru încă două săptămâni”, a spus el.

Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova a transmis că îşi doreşte ca ţara să aibă în frunte pe cineva care să colaboreze.

„Am venit să votez ca orice cetățean. Vreau ca viitorul președinte să aducă pace și liniște în țară, cum am făcut și eu”, a spus Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova.

Pentru moldovenii obişnuiţi este important ca viitorul preşedinte să combată sărăcia şi corupţia.

„Ce-mi doresc pentru Moldova? Să se liniştească. Să se liniştească şi poate va străluci soarele şi pentru noi, că e negru”, spune un alegător.

Cei care trebuie să fie pedepsiţi, să fie pedepsiţi, cei care trebuie ajutaţi, să fie ajutaţi”, spune alt alegător.

„Poate ne va mări pensia, cu 800 de lei nu poţi trăi. Dacă nu ne-ar ajuta copiii...”, spune un alegător.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri