Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, şi-a dat demisia. El ar putea deveni negociator-șef pentru aderarea la UE

Data actualizării: Data publicării:
Nicu Popescu
Nicu Popescu, ministrul de Externe al Republicii Moldova. Foto: Profimedia Images

Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a anunțat miercuri că şi-a depus demisia după ce şi-a îndeplinit obiectivele cheie legate de apropierea ţării de Uniunea Europeană. El spune că rămâne alături de președinta Maia Sandu.

ACTUALIZARE Nicu Popescu ar urma să fie numit în funcția de negociator-șef al Republicii Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană, scrie publicația Unimedia.md. Întrebat la conferința de presă de miercuri ce funcția va prelua după ce și-a anunțat demisia de la șefia MAEIE, Popescu a răspuns că se va afla „mai mult în rețeaua de aeroporturi din întreaga Europă”.

„În primul rând funcția de negociator șef este o funcție care nu presupune traiul la Bruxelles. Negociatorul șef în mod normal se află în statul candidat și în cazul nostru negociatorul șef se va afla în Republica Moldova, evident cu deplasări regulate la Bruxelles, dar și în alte state capitale ale UE. După cum spuneam, alte anunțuri se vor face ulterior. În cazul meu, din nou, vom veni cu mai multe precizări, dar adevărul este că dacă ne uităm pur matematic la locul în care m-am aflat eu cel mai mult în ultimii ani, probabil m-am aflat cel mai mult în rețeaua de aeroporturi din întreaga Europă și în acest sens, din nou, această de revenire este una destul de ambiguă”, a răspuns Nicu Popescu.

Știrea inițială

„Astăzi suntem la o nouă etapă în relația noastră cu Uniunea Europeană, ca viitor stat membru al Uniunii. Este necesar să avem o separare mai distinctă între aspectele politicii externe și coordonarea internă. Drumul parcurs până acum a fost extrem de complex, și cred că am atins cu succes obiectivele de politică externă stabilite împreună cu doamna Președinte la începutul drumului nostru și la aceasta etapa am nevoie de o pauză. În același timp, în continuare rămân alături de echipa de guvernare condusă de Președinta Maia Sandu, Prim-ministrul Dorin Recean și Președintele Parlamentului Igor Grosu. Exista mai multe modalități de a contribui la dezvoltarea și integrarea europeană a țării noastre, și voi continua sa fac acest lucru, din orice poziție m-aș afla”, a anunțat Nicu Popescu miercuri, într-un mesaj postat pe Facebook.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

El a făcut și un rezumat al parcursului țării de când a preluat funcția de ministru de Externe.

„La momentul preluării responsabilității pentru politică externă a țării noastre în 2021, Republica Moldova era practic lipsită de respect și sprijin internațional, fiind încă marcată de umbra guvernărilor corupte și oligarhice. Am avut un obiectiv clar: să scoatem Republica Moldova din izolare, să depășim efectele pandemiei și să readucem țara pe calea europeană - obiective pe care am reușit să le promovăm cu succes. Anul 2022 ne-a adus provocări dramatice: războiul de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei a schimbat drastic contextul și a impus o reorientare a eforturilor noastre către asigurarea păcii și securității în Republica Moldova. În ciuda acestor circumstanțe extrem de dificile, am reușit să mobilizăm sprijin internațional masiv pentru tara noastra și am reușit să obținem statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană în iunie 2022, marcând un pas semnificativ către integrarea europeană. Anul 2023 a fost marcat de ancorarea fermă a Moldovei în spațiul și familia europeană, odată cu decizia Consiliului European de a lansa negocierile de aderare cu țara noastră”, a mai scris Nicu Popescu.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri